Steeds meer gemeentes vinden het belangrijk dat mensen de mogelijkheid krijgen om hun woning te verduurzamen. Hier wordt echter al gauw een redelijk prijskaartje aan gehangen. Sinds februari kunnen huiseigenaren daarom geld lenen bij gemeente Den Helder. Met dit geld kunnen ze verbouwingen en aanpassingen van de woning bekostigen om deze zo te verduurzamen of levensloopbestendig te maken. Een grote stap van de gemeente. Eentje die inmiddels al door tientallen inwoners enthousiast ontvangen is.

Sinds februari zijn er circa tien inwoners geweest die een woonlening hebben ontvangen uit het gemeentelijke fonds. Dit aantal had natuurlijk al veel meer kunnen zijn. De gemeente heeft echter het vermoeden dat de coronacrisis hier een groot effect op heeft gehad. Het speciale gemeentelijke fonds werd immers precies in het leven geroepen toen de eerste coronagevallen in ons land bekend werden. Inmiddels is men zo onzeker over de gezondheid en financiële toekomst van ons land, dat we het verduurzamen van de woning wat naar de achtergrond schuiven.

Verduurzamen tijdens de coronacrisis?

Volgens wethouder Heleen Keur kan men deze tijd echter ook juist gebruiken om over de mogelijkheden na te denken. Met behulp van deze leningen kan echter veel op korte termijn bereikt worden. Genoeg redenen om dus juist nu over alle mogelijkheden na te denken. Hoe ga jij straks je steentje bijdragen aan het milieu? Hoe kan je straks profiteren van een duurzamere woning? Hoeveel gaat dit kosten?

Verduurzamen tijdens de coronacrisis is misschien juist wel enorm verstandig. Men beschikt nu waarschijnlijk over alle tijd om alles omtrent verduurzaming uit te zoeken en meer over deze speciale leningen te weten te komen. Hierdoor is het straks mogelijk om een weloverwogen beslissing te nemen. Naar verwachting zullen het aantal aanvragen na afloop van de coronacrisis dan ook in een rap tempo toenemen.

verduurzamen corona

Startersregeling

De gemeente heeft 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze leningen. Inmiddels is al ongeveer 22.000 euro verstrekt. Al 10 mensen hebben hun lening inmiddels ontvangen. Daarnaast lopen er nog een aantal aanvragen die spoedig in behandeling zullen worden genomen. Het rentepercentage van de leningen uit het speciale gemeentelijke fonds is erg gunstig: deze ligt momenteel tussen de 0,5% en 1,4%.

Ook voor starters is het mogelijk om voor een lening in aanmerking te komen. Hierbij wordt er wel gekeken naar de huidige hypotheek. Wanneer er een verschil is tussen het maximaal te lenen bedrag en de waarde van het huis, kan de gemeente dit verschil uitbetalen. Zie het als een tegemoetkoming of aanvulling van de eerste hypotheek. Wanneer het maximaal te lenen bedrag al is behaald, is het echter niet mogelijk om voor een extra lening als starter in aanmerking te komen.

Waar wordt de lening voor gebruikt?

Lenen onder gunstige voorwaarden, dat wil toch iedereen? Maar wanneer komt men in aanmerking voor deze lening?

Deze speciale lening kan enkel worden gebruikt bij het verduurzamen of het levensloopbestendig maken van de woning. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen, maar ook aan het isoleren van de vloer, het dak of de gevel. De lening kan ook worden ingezet om een woning asbest vrij te maken.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheid om zelf geld te lenen? Kijk dan op de website van jouw gemeente!

Shares
Share This