Vanaf 2025 wil de overheid de salderingsregeling gefaseerd af gaan bouwen. Dat lijkt slecht nieuws, maar wellicht biedt het ook kansen en mogelijkheden voor bezitters van zonnepanelen. Hoe zit dat precies? We vroegen het aan Bart-Jan van Alebeek, eigenaar van Enirgy B.V., een bedrijf dat onder andere zonnepanelen in Schijndel en omgeving legt. Bart-Jan vertelt graag meer over zonnepanelen en salderen. 

Wat is salderen?

Eerst even wat feiten op een rij. Wat is salderen eigenlijk? “Salderen betekent dat je aan het eind van het jaar de stroom die je geleverd hebt aan het net mag verrekenen met de stroom die je verbruikt hebt”, vertelt Bart-Jan van Alebeek. “Het verschil krijg je terug of moet je betalen. De overheid gaat deze regeling afbouwen. Dat begint in 2025 en in 2031 moet de regeling volledig afgebouwd zijn. Op het moment dat de regeling volledig afgebouwd is, krijg je nog steeds een vergoeding voor elke kWh die je levert aan het net. Maar deze wordt niet meer verrekend met je verbruikte stroom. Dat betekent dat je netto minder voordelig uit bent dan nu. De nieuwe regels gelden voor alle zonnepanelen-bezitters, dus zowel mensen die nu al zonnepanelen hebben als mensen die na 2031 pas zonnepanelen aan gaan schaffen.”

Wat kun je doen om de ‘schade’ te beperken?

Het afschaffen van de salderingsregeling is voor veel mensen niet prettig. Het betekent immers dat je netto meer gaat betalen voor je energie. “Tegelijkertijd kun je de schade beperken door slim om te gaan met de opgewekte energie”, zegt Bart-Jan. “Dat vergt wel van ons dat we anders na gaan denken over ons energieverbruik. Het wordt nu nog belangrijker om de stroom die je opwekt, zelf te gebruiken. Elektrisch verwarmen en elektrische oplossingen voor warm water kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Door all-electric te gaan wonen, verbruik je direct zelf een belangrijk deel van de opgewekte energie. Maar ook slim omgaan met de grotere energieslurpers in huis, zoals je wasmachine, droger en vaatwasser, kan je helpen om meer voordeel te halen uit je zonnepanelen. Dat heeft vooral te maken met het moment waarop je deze apparaten aanzet. Zet je deze apparaten overdag aan in plaats van ’s avonds, dan verbruik je direct je eigen zonnestroom. Wil je daar meer over weten, laat je dan vooral goed adviseren door (bijvoorbeeld) een energiecoach in jouw gemeente!”

Heeft het afschaffen van de salderingsregeling ook voordelen?

“Dat vind ik wel”, zegt Bart-Jan. “Het zorgt namelijk voor een eerlijkere verdeling van financiële middelen in onze maatschappij. Op dit moment is de salderingsregeling deels verrekend in de energiekosten die we allemaal betalen. Mensen die geen zonnepanelen hebben, betalen dus mee aan de salderingsregeling voor mensen mét zonnepanelen. Met het afschaffen van de salderingsregeling realiseren we samen een gezondere verdeling van de financiële draagkracht in onze samenleving. En uiteindelijk worden we daar allemaal beter van!”

Shares
Share This