Vandaag de dag zijn er steeds meer bedrijven die kiezen voor duurzaamheid en autarkie. Steeds meer boerderijen hebben autarkie hoog in het vaandel staan. Sommige boerderijen doen dat via zonnepanelen, en anderen via windmolens. In Nederland waait het namelijk 3 keer zo vaak dan dat de zon schijnt. Het is dan ook niet gek dat verschillende boeren wind kiezen als natuurlijke energiebron. Lees hier meer over de opbrengst van een kleine windmolen op uw boerderij.

De voordelen van een energieneutrale boerderij

Lage energiekosten zijn een van de grootste voordelen van energieneutraal leven. Energieneutraal houdt in dat er net zo veel energie wordt opgewekt, als dat er wordt verbruikt.

Naast lage energiekosten is een groot voordeel dat energieneutrale gebouwen goed geïsoleerd zijn. In de winter houdt het gebouw dan beter de warmte vast. In de winter voelt het gebouw juist weer koeler aan. Alle stroom die in een energieneutrale boerderij opgewekt wordt, komt van natuurlijke bronnen. Bijvoorbeeld de zon, of van de wind. De boerderij wordt dus zonder aardgas verwarmd. Daarom is er ook geen sprake van CO2 uitstoot.

Het belang van groene energie.v1

Waarom een kleine windmolen op de boerderij?

Wanneer een boerderij op zoek is naar een manier om duurzaamheid te verwerken in de dagelijkse bedrijfsvoering, zijn zonnepanelen een logische eerste gedachte. Toch is het in Nederland vaak niet zulk gunstig weer. Ook zijn zonnepanelen minder efficiënt doordat het stroomverbruik en de opwekking niet gelijk liggen. Op deze manier blijft er veel ongebruikte energie ‘liggen’. Een combinatie van wind en zon zorgt voor een balans tussen verbruikte en opgewekte energie. Op dagen dat er geen zon is, is de opbrengst vanuit wind hoger.

Een kleine windmolen is een middenweg tussen een grote windmolen en een mini windmolen. Een kleine windmolen levert gemiddeld 38.000 kWh afhankelijk van de standplaats. Hij is 15 meter hoog, net een grote boom. Hoe meer wind de kleine windmolen vangt, hoe meer stroom er opgewekt kan worden.

De opbrengst van een kleine windmolen

De opbrengst van een kleine windmolen is afhankelijk van de standplaats van de windmolen. Een plek die meer wind vangt, genereert ook meer energie.

De investering is vaak terugverdiend tussen de 6 en 10 jaar. Door een windmolen te plaatsen, zorgt u ervoor dat de opwekking van energie over het gehele jaar regelmatig blijft. Op die manier is een boer energieneutraal bezig. Tevens verdient een boer aan salderen, het terug leveren van stroom aan het elektriciteitsnet. In Nederland is er sprake van een subsidie, ISDE. Deze subsidie is aan te vragen wanneer u een kleine windmolen op uw boerderij plaatst.

Door in energie te investeren kunt u goed rendement hiervoor terugkrijgen. Door de groene stroom direct te gebruiken, vermijdt u energiebelasting en andere tarieven. Het levert dan ook meer voor u op om uw boerderij zelfvoorzienend te maken, dan om op jaarlijkse basis energieneutraal te zijn.

Naast dat u uw investering binnen 6 tot 10 jaar terugverdiend, verdient u aan een kleine windmolen door te salderen. Een kleine windmolen zorgt voor een grote besparing op uw energiekosten. Lees hier meer over de EAZ windmolen.

Shares
Share This