Aangezien we het momenteel erg hard te verduren hebben met hoge energierekeningen is het wellicht een goede keuze om eens te gaan kijken naar het aanschaffen van zonnepanelen. Deze kunnen je erg veel helpen met het besparen op kosten en het is beter voor het milieu. Wanneer je deze gebruikt halen ze energie op uit de zonnestralen en licht. Wel moet je rekening houden met de kosten van aanschaf. Hoe meer je aanschaft, des te meer kosten je bespaart. Maar dit is natuurlijk wel duurder. Op de lange termijn kun je dit gemakkelijk terugverdienen en nu met de hoge energierekeningen al helemaal.  

Welke soorten zijn er?

Er zijn een aantal soorten waar je uit kunt kiezen, zoals te zien bij de Gaslicht.com zonnepanelen. Allereerst heb je de monokristallijn. Het rendement hiervoor ligt erg hoog wat betekent dat hoe goed de zonnepanelen werken. Dit wordt berekend door het percentage aan zonlicht wat op de panelen valt en hoeveel energie hieruit gehaald kan worden. De monokristallijn is ook wel geschikt voor wat kleinere daken, er is minder vierkante meter voor nodig om resultaten te behalen. Wanneer je bijvoorbeeld in een rijtjeshuis woont is dit dan een goede optie aangezien je vaak dan niet veel dakruimte hebt. Je hebt ook de polykristallijn, deze is goedkoper dan de monokristallijn en het rendement is prima. Wanneer je een groter dak hebt en meerdere panelen wilt plaatsen zou dit dan een goede keuze kunnen zijn. Ook is er amorf, deze zijn erg geschikt om op een voertuig te plaatsen. Het rendement ligt ook lager.

Waarom glas-glas kiezen?

Er zijn natuurlijk altijd nadelen, maar aan deze panelen zitten ook zeker veel voordelen. De glas-glas panelen zijn duurder dan de andere panelen, maar het rendement is enorm hoog. Waardoor je dus veel kosten op energie kunt besparen. Ook gaan ze langer mee en zijn ze een stuk duurzamer. Wel zijn ze dus een stuk duurder dan andere panelen, waardoor het dus de vraag is wat je wilt. Je kunt ook gaan voor de glas-folie optie als je wat meer op budget wilt letten. Niet alleen voor op een huis, maar ook op kantoor is het duurzaam om zonnepanelen te plaatsen aangezien je ook in een kantoorpand enorm veel energie verbruikt. 

Is mijn dak geschikt?

Of je dak geschikt is voor zonnepanelen is afhankelijk van bijvoorbeeld de richting waar het dak op staat en de helling. Ook het aantal ruimte wat je hebt, is bepalend voor de hoeveelheid aan panelen die erop kunnen worden gezet. Wanneer je bijvoorbeeld acht of zestien panelen wilt, heb je vijftien tot dertig vierkanten meter aan ruimte nodig. Ook is dus de richting waar het dak op staat belangrijk voor het rendement. Wanneer je dak het zuiden op staat haal je dus het meeste uit je zonnepanelen omdat daar het meeste zonlicht op komt te staan. Wanneer je dak richting het noorden staat, heb je dus het minste profijt en duurt het langer voordat je de kosten hebt terugverdient. Ook is dus de helling van het dak veelzeggend over dat rendement. Het beste is om het dak in een hoek te hebben waarbij een goede verdeeldheid aan zon opgevangen kan worden.

Shares
Share This