Onze zuiderburen gaan net als wij massaal aan de zonnepanelen. Het is inmiddels wel duidelijk dat we niet kunnen blijven doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen. Uiteindelijk zullen deze een keer uitgeput raken. Met de stijgende energieprijzen van dit moment is dat goed duidelijk geworden en overwegen steeds meer mensen om zelfvoorzienend te worden. Maar ook dit brengt vragen met zich mee. Vooral als het gaat om praktische zaken. Hoe sla je zelfgeproduceerde energie bijvoorbeeld op? Is dat überhaupt mogelijk? En hoe zit dat met zonnepanelen? Heb je hier enkel profijt van in de zomer of kan je hier ook in de komende winter van profiteren?

Aantrekkelijk rendement

Steeds meer Belgen lijken overstag te gaan. Dan maar zonnepanelen. Dit heeft verschillende oorzaken. Op de eerste plaats om het milieu natuurlijk een handje te helpen. Maar ook om uiteindelijk veel kosten te besparen. We hebben inmiddels allemaal gemerkt hoe verraderlijk de energieprijzen precies kunnen zijn. Ook financieel gezien zijn er verschillende extra voordelen. Zo liggen de spaarrentes momenteel historisch laag, waardoor het bijna geen zin heeft om je geld op een spaarrekening te zetten. Je kunt het dan ook beter investeren. Zonnepanelen hebben uiteindelijk een zeer aantrekkelijk rendement. Iets wat je meer oplevert, dan wanneer je je geld op de spaarrekening had laten staan.

Het aantrekkelijke rendement heeft met name te maken met de prijs voor zonnepanelen in 2022, het betere vermogen en de lange levensduur. Hierdoor haal je de kosten van de zonnepanelen er veel sneller uit.

Aantrekkelijk rendement

Is de winter minder rendabel?

Inmiddels worden de dagen steeds korter, kouder en grauwer. De zon lijkt zich nog maar weinig te laten zien. Hierdoor zijn veel mensen in de veronderstelling dat je tijdens de wintermaanden nauwelijks iets aan je zonnepanelen hebt. Niets is echter minder waar. Helaas klopt het wel dat de zon minder krachtig is in de herfst en winter en de zonnepanelen hierdoor iets minder rendabel zullen zijn, maar dit halen ze gedurende de zomermaanden weer dubbel en dwars in. Hierdoor zal het zich nauwelijks vertalen in extra kosten. Daarnaast leveren de zonnepanelen in de winter ook zeker nog wat op.

Zonnepanelen werken het hele jaar door. Zelfs in de winter slagen ze er dus nog in om zon om te zetten naar elektriciteit. Een kleine kanttekening is hierbij wel nodig, want ze werken inderdaad drie tot vier keer minder effectief dan in de zomer.

Vooral de lente (met veel zonuren) levert veel op. De zomer kan ook genoeg opleveren, zolang de temperatuur maar niet naar tropische waardes stijgt. Wanneer de temperatuur te hoog wordt, loop je namelijk het risico dat de zonnepanelen minder goed zullen werken.

Let op: zorg wel voor een goed zonnepanelen onderhoud, want wanneer dit wordt vergeten zal dit ook een effect hebben op de productiviteit van de zonnepanelen. Dit moet je natuurlijk proberen te voorkomen.

Shares
Share This