Het schoonhouden van zonnepanelen is erg belangrijk. Wanneer dit niet goed gedaan wordt, kan het rendement van de panelen namelijk ontzettend kelderen. Zo is bijvoorbeeld bewezen dat een klodder vogelpoep het rendement al met 2 tot 5% kan verlagen. Genoeg redenen om regelmatig het dak op te klimmen om de zonnepanelen te reinigen. In deze blog lees je vijf tips die je bij deze klus beter in het achterhoofd kunt houden.

1. Schakel de installatie uit als je gaat schoonmaken

Voor de veiligheid is het verstandig om het zonne-energiesysteem uit te schakelen als je aan de slag gaat met het reinigen. De panelen kunnen anders veel te warm worden. Pas verder ook altijd op met de bekabeling en leun nooit tegen de zonnepanelen aan.

2. Maak de zonnepanelen schoon op een schaduwrijke dag

Het reinigen van zonnepanelen kun je beter niet op een te zonnige dag doen. Het is hetzelfde als bijvoorbeeld bij het auto wassen: als er te veel zonlicht is kunnen de reinigers of het water te snel intrekken, waardoor er vuilresten kunnen achterblijven. Bij een auto zorgt dit voor vervelende strepen op de lak en bij zonnepanelen leidt dit ertoe dat het rendement na de schoonmaak nog steeds niet op zijn best is.

Door de warmte van de zonnestralen kan het zonnepaneel bovendien ook te warm worden, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Een zonnepaneel kan wel 80 graden worden. Als je hier vervolgens koeler water op gebruikt, kan het glas eventueel breken. Los daarvan is het natuurlijk ook geen prettig gevoel om dit met je blote handen aan te raken.

3. Gebruik een speciale zonnepanelen reiniger

Eén van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het schoonmaken van zonnepanelen is dat het gebruik van een zonnepanelen reiniger noodzakelijk is. Zo’n speciale reiniger is gecreëerd voor zonnepanelen en tast, anders dan bijvoorbeeld allesreinigers of groene zeep, de zelfreinigende laag van dit soort panelen niet aan.

5 onmisbare tips bij het reinigen van zonnepanelen.v1

4. Gebruik nooit een hogedrukreiniger of harde spons

Als je een zonnepaneel gaat reinigen kun je het beste beginnen met de ‘droge’ schoonmaak, waarbij je grove vervuilingen (zoals bladeren) weghaalt. Daarna is het echter noodzakelijk om de zonnepanelen nat te maken, bijvoorbeeld om stof en andere kleinere vervuilingen te verwijderen. Dit kun je beter niet doen met een hogedrukreiniger, omdat deze zo’n harde straal heeft dat er beschadigingen kunnen ontstaan. Zo kan er water tussen de cellen en het glas terechtkomen of de bedrading aantasten, en dit zijn allebei dingen die beter niet kunnen gebeuren. Een emmer water, een plantenspuit of een tuinslang gebruiken is dan handiger. Ook het gebruik van harde sponzen raden we af, want hiermee kunnen er krassen ontstaan. Kies in plaats daarvan andere schoonmaakartikelen, zoals zachte doeken en sponzen.

5. Laat de zonnepanelen uit zichzelf opdrogen

Als je zonnepanelen afdroogt met bijvoorbeeld een doek kunnen er krassen ontstaan. Daarom kun je de panelen beter uit zichzelf laten drogen.

Met al onze tips in je achterhoofd worden de zonnepanelen op de meest effectieve en veilige wijze schoongemaakt. Zo kun je dit klusje op de beste manier uitvoeren.

Shares
Share This