Duurzaam, milieuvriendelijk, kostenbesparing. Allemaal begrippen die aan de orde komen als we het hebben over energiebesparing. De mens wordt zich steeds bewuster van deze zaken en gaat daarom ook steeds vaker en actiever op zoek naar alternatieven voor energie. Bedrijven hebben daarom ook ingespeeld op deze vraag en behoefte.

Als je van plan bent om over te stappen naar energiebesparende apparaten en hulpmiddelen is het altijd goed om vooraf na te gaan wat de markt te bieden heeft. Vergelijk energie aanbieders om zeker te zijn van de kwaliteit, want het zijn meestal grote investeringen. Een tip daarbij is om ook de ervaring van anderen te bekijken

Sociaaleconomische impact van zonne-energie

Een van de meest voorkomende manieren waarop energie bespaart kan worden is het gebruiken van zonnepanelen. Aangezien kunstmatige elektriciteit erg duur is, gaan steeds meer huishoudens, maar vooral ook grote bedrijven en fabrieken ertoe over om zonnepanelen te plaatsen. Een zonnepaneel werkt met fotonen die in staat zijn zonlicht om te zetten in zonne-energie.

Mensen die gebruik maken van zonne-energie besparen tussen 1 en 2,5% van hun totale uitgaven. Als men langer gebruik kan maken van licht, kan dit ook ervoor zorgen dat men meer tijd heeft om werkzaamheden uit te oefenen en dus ook meer inkomsten te vergaren.

Met het gebruik van zonne-energie wordt er ook minder kerosine gebruikt. Dit heeft op lange termijn dan weer een invloed op de gezondheid van de mens. Ook wordt er met het gebruiken van zonne-energie minder hout verbrand, wat ook voordelen heeft op het milieu.

Ook heeft onderzoek uitgewezen dat zonne-energie met de mogelijkheid om mobieltjes op te laden, als voordeel heeft dat men vaker gebruik maakt van zijn of haar smartphone. Dit heeft dan ook weer invloed op de toegang tot informatie en daarmee tot kennisverrijking van de samenleving.

zonne-energie

Tips om energie te besparen

Ben je van plan om over te stappen naar een energiebesparend leven, dan zijn dit zeker praktische tips voor dagelijkse activiteiten:

  1.     Maak jouw laptop of desktop uit na gebruik. In ‘sleep’ mode zal het nog steeds energie gebruiken.
  2.     Maak de lichten uit als er niemand in die ruimte is.
  3.     Laat opladers niet in het stopcontact, als er geen apparaten aan verbonden zijn.
  4.     Maak de televisie en radio uit als je hier geen gebruik van maakt.
  5.     Laat geen deuren en ramen open in een ruimte die gekoeld wordt door een airconditioner.
  6.     Verander al jouw verlichting naar ledlampen.
  7.     Als je kookt op een elektrische brander, is het raadzaam om na het koken een pot met koud water te zetten op de stoof. Hierdoor zal het alle hitte opvangen. Dit warm water kun je dan weer gebruiken om vaat te wassen of om jouw kopje thee of koffie te maken.
  8.     Gebruik liever jouw oven in plaats van een toaster of microwave. Dit werkt zeker ook energiebesparend.
  9.     Verhit in de winter niet alle kamers van jouw huis, als je niet van allemaal gebruik maakt. Draag ook verwarmende kleding zodat je verwarmer niet te hoog hoeft te staan.
  10.   Maak gebruik van zonne-energie.
Shares
Share This