Zonnepanelen vergelijken
Vrijblijvend en gratis
Afhankelijk en objectief
Snel en gemakkelijk
Bespaar tot 40%
Vraag gratis en vrijblijvend offertes
Hoe kunt u het beste zonnepanelen vergelijken?
Zonnepanelen worden steeds vaker op daken geplaatst, net zoals steeds meer mensen zonnepanelen vergelijken. Het gebruik van deze effectieve en milieuvriendelijke methode, die via een natuurlijke bron duurzame energie opwekt en voor alledaags gebruik kan worden ingezet, wordt steeds populairder onder zowel particulieren als bedrijven. Deze methode leent zich bij uitstek om een rendabele besparing op de elektriciteitsrekening te behalen. Het is echter wel raadzaam om vooraf voldoende informatie in te winnen en uzelf te laten adviseren over het gebruik, de voordelen en de resultaten, zodat u goed kunt inschatten wat nodig is om de verwachte uitkomst daadwerkelijk te kunnen realiseren. De vele mogelijkheden maken het aanbevelingswaardig om u te verdiepen in zonnepanelen vergelijken.
De opbouw en werking van zonnepanelen
Zonnepanelen zijn panelen waarop een groot aantal fotovoltaïsche cellen zijn gemonteerd. Deze vangen de zonnestralen op en zetten die om in energie die voor langere tijd kan worden opgeslagen en gebruikt om het huishouden van stroom te voorzien. De fotovoltaïsche cellen bestaan uit silicium, wat is opgebouwd uit twee lagen. Hiertussen gaat een elektrische stroom lopen, zodra het in contact komt met licht. Er ontstaat een spanning die vervolgens gebruikt kan worden om elektriciteit op gang te krijgen. Op deze wijze ontvangt u elektriciteit vanuit uw eigen energiebron, waardoor u minder of mogelijk zelfs helemaal niets hoeft te betalen voor energie dat volgens het gebruikelijke net wordt geleverd door energiebedrijven.
Op zoek naar zonnepanelen?
Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten
3 typen zonnepanelen
Wanneer u overgaat op het plaatsen van zonnepanelen, heeft u de keuze uit 3 typen zonnepanelen. De zoncellen die op de panelen zijn gemonteerd zijn gemaakt van silicium en de bewerking hiervan bepaalt welke kwaliteit de zonnepanelen hebben. U kunt kiezen uit zonnepanelen die vervaardigd zijn uit kristallen, zoals de monokristallijn of de polykristallijn. Verder heeft u nog een amorf of dunne filmlijn, met zonnepanelen waarvoor een ander soort silicium is gebruikt. Het is verstandig om de verschillen goed te bestuderen, zodat u een geïnformeerde keuze kunt maken en kunt bepalen welk type zonnepaneel het meest gunstigst is om tegemoet te komen aan uw energiebehoefte.
Uitleg over de typen zonnepanelen
Zoals de naam al verklapt, komen de cellen uit de monokristallijn voort uit één enkel kristal. De kleur van de elektroden op het oppervlak van dit type paneel is zwart. De aanschafskosten voor de monokristallen zonnepanelen zijn duurder, maar het is wel een rendabele investering, aangezien het rendement dat er mee te behalen valt het hoogst is. Een polykristallen paneel bevat cellen die zijn vervaardigd uit verscheidene, ruwere kristallen. Ook dit type zonnepaneel heeft een hoog rendement en is zeker de juiste keuze wanneer u meerdere zonnepanelen kwijt kunt op een groter dakoppervlak. In tegenstelling tot de kristallen zonnepanelen is de dunne filmlijn gevormd door poeder, waardoor er meer speling in zit. Ondanks dat de aanschafsprijs gunstig is, levert het echter wel eveneens minder rendement op.
Stroomvoorziening door zonnepanelen
Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden die met zonnepanelen te verkrijgen zijn en om zonnepanelen vergelijken effectief te laten verlopen, is het belangrijk om zoveel mogelijk inzicht te krijgen in hoe deze panelen energie opwekken. Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten hieruit tot wel zo’n 18% aan energie om in stroom. Zelfs op dagen dat de zon is verscholen achter wolken, kan er voldoende energie worden opgevangen om te voldoen aan de energiebehoefte. Toch zijn er dan micro-omvormers nodig om bepaalde cellen die niet direct zonlicht vangen, alsnog productief te maken. Zo wordt voorkomen dat het gehele systeem niet minder energie produceert. Ook kunt u kiezen voor een zogenaamde ‘Power Optimizer’, die ervoor zorgt dat de stroom en spanning van het zonnepaneel een optimale verhouding behoudt.
Waarom zonnepanelen lucratief zijn
Doordat het plaatsen van zonnepanelen steeds populairder wordt en een sterker onderdeel van een vertrouwd straatbeeld geeft, is het begrijpelijk dat meer mensen zich beginnen te oriënteren in de mogelijkheden om op een dergelijk gemakkelijke manier in eigen stroom te kunnen voorzien. De prijzen om zonnepanelen aan te schaffen of te installeren, dalen bovendien, waardoor de investering steeds aantrekkelijker wordt. U zult bemerken dat deze uitgave beloond wordt met een aanzienlijk lagere stroomrekening. Tevens hoeft u zich geen zorgen meer te maken over onverwachte prijsstijgingen die energieleveranciers in de toekomst mogelijk aan u voorleggen. U kunt met zonnepanelen rekenen op een relatief standvastige toevoer aan stroom en elektriciteit.
Aandachtspunten voor zonnepanelen vergelijken
Zoals aangegeven zijn er verschillende typen zonnepanelen. Deze kunt u op basis van hun structuur en opbouw met elkaar vergelijken. Daarnaast zijn er nog andere aandachtspunten die een keuze kunnen beïnvloeden. Iedere situatie vraagt namelijk om een andere benadering en een unieke afstemming op grond van persoonlijke behoeftes en verwachtingen. Zonnepanelen kan u in verschillende aantallen aanschaffen en daarnaast kan ook de hoeveelheid Watt afwijkend. Door goed inzicht te krijgen in zowel de mogelijkheden als de kenmerken van uw persoonlijke situatie, kunt u de investering van zonnepanelen nauwkeurig hierop afstemmen. Zo voorkomt u dat u of te veel panelen aanschaft of anderzijds panelen die niet voldoende stroom kunnen opleveren.
Stel vast wat de oppervlakte van uw dak is
Ondanks dat in Nederland de zon niet altijd rijkelijk schijnt, is het zeker mogelijk dat de zonnepanelen die u op het dak van uw woning plaatst, voldoende licht opvangen om de stroom om te zetten in bruikbare energie. Allereerst is het belangrijk om te weten hoe groot het oppervlak is waar u de panelen wilt gaan plaatsen. Sommige daken lenen zich er meer voor dan andere en het is afhankelijk van de grootte van het dak, hoeveel panelen u kwijt zal kunnen. Een zonnepaneel heeft doorgaans een omvang van 1,6 meter in lengte en een meter in breedte. Bij een hellend dak rekent u 1,6 m² per zonnepaneel, terwijl u bij een plat dak rekening moet houden met schaduwval waardoor 4 m² dakoppervlak per paneel benodigd is.
Vangt het dak voldoende zonlicht?
Ook is het belangrijk vast te stellen welke kant van het dak, of wellicht beide kanten, het meest geschikt is. Heeft u een dak dat op het zuiden staat, dan zal u al weer meer licht en dus energie kunnen opvangen dan wanneer het meer in de schaduw staat en er nauwelijks direct zonlicht op staat. Vaak kunt u online even een zonnepanelencheck uitvoeren om te kijken of het dak van jouw woning geschikt is. Ondanks dat er alsnog energie kan worden opgewekt, zal de opbrengst aan daadwerkelijke stroom op daken die veel schaduw vangen, lager uitvallen. In ongunstige gevallen kan dit zelfs wel tot 20 procent zijn. Bij een plat dak kunnen ook de individuele panelen zorgen voor schaduw op andere panelen en zo minder licht opvangen. Ook hierdoor wordt de opbrengst in zekere mate verlaagd. Het is belangrijk vooraf goed in te schatten hoeveel zonlicht het dak kan opvangen en aan de hand van die gegevens bepalen of zonnepanelen kunnen worden geplaatst, welk soort en hoeveel u nodig zult hebben om alsnog voldoende stroom op te kunnen wekken.
Optimale ligging voor zonnepanelen
Niet overal in Nederland schijnt de zon even sterk of vind u eenzelfde aantal uren waarin de zon duidelijk zichtbaar is. Ook de woonplaats speelt dus een rol in de mate waarin het plaatsen van zonnepanelen gunstige resultaten kan opleveren, wat betreft de productie aan stroom en omzetting naar bruikbare energie. Woont u in het westen van het land, dan zal u meer zonlicht kunnen opvangen dan wanneer uw woning meer in het oosten gesitueerd is. In het oosten van het land zal u dus mogelijk andere typen zonnepanelen nodig hebben en eveneens wellicht een hoger aantal om eenzelfde opbrengst te kunnen behalen. Wanneer panelen op een dak met een hoek van 35 of 40 graden gericht is op het zuiden, zal u het hoogste rendement behalen. Een dergelijke invalshoek levert bij een ligging op het oosten of westen een daling van zo’n 15 procent op, terwijl dit bij een ligging op het noorden tot zelfs 40 procent kan dalen.
Nagaan of een vergunning nodig is
Voor het plaatsen van zonnepanelen is vaak niet direct een vergunning nodig. Zeker als het voor particulier gebruik is. Voor een gewone woning, zal dit niet gelijk spelen. Toch kan het wel een aspect zijn, die in beeld komt wanneer u eigenaar bent van een woning of gebouw dat bekend staat als monumentaal pand. Ook als er rekening gehouden moet worden met het feit of de zonnepanelen effect hebben op de algehele uitstraling van straat of omgeving, zal u te maken krijgen met regelgeving omtrent bescherming van stads- of dorpsgezichten. In zulke gevallen zal u eerst moeten overleggen of zonnepanelen inderdaad mogen worden geplaatst en of hier eerst een vergunning zal moeten worden aangevraagd.
Wanneer het aangezicht bepalend is
Ook wanneer geen sprake is van regelgeving ten behoeve van de algehele uitstraling van panden of straatzicht, kan het ook voor u als consument een belangrijke reden zijn om wel of geen zonnepanelen te kopen. Lang niet altijd draagt het bij aan een aantrekkelijk voorkomen van woning of bedrijfspand. Hier is gelukkig genoeg aan te doen, zodat de zonnepanelen meer één geheel vormen met de rest van de woning. U kunt verschillende soorten zonnepanelen vergelijken op kleur of maat, waardoor u deze kunt laten aansluiten bij de uitstraling van het dak. Hierdoor springen ze gelijk al minder in het oog. Door te kiezen voor een enkele soort paneel voor het gehele dak, verkrijgt u vanzelf een rustiger beeld. Ook kunt u de voorkeur geven om alle panelen te laten liggen of in staande positie te plaatsen.
Meer opties voor een strakkere uitstraling
Voor het straatbeeld kan het bovendien gunstig zijn om samen met buren voor een overeenkomstig soort panelen te kiezen, wanneer meerdere woningen geïnteresseerd zijn in het plaatsen van dit type energieopwekking. Wanneer de hele straat voor eenzelfde soort paneel kiest, geeft dit ook rust aan de uitstraling van het straatzicht. Is u dak eigenlijk al toe aan een complete vernieuwing, dan kunt u kiezen voor zonnepanelen die eruitzien als dakpannen. De zonnepanelen zijn dan als het ware geheel geïntegreerd in het dak zelf, waardoor er amper verandering optreedt aan de uitstraling van uw woning.
Kleuren zonnepanelen vergelijken
Zonnepanelen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Voor de uitstraling kan het een heel verschil maken voor welk type zonnepaneel u kiest. De kleur bepaalt daarnaast echter ook van welk soort materiaal de zonnepaneel is gemaakt en daardoor ook hoeveel rendement ermee te behalen valt. Plaatst u blauwe zonnepanelen, dan zullen deze meer opvallen dan zwarte panelen. Echter, deze zijn wel goedkoper in aanschaf, maar hebben een lager rendement dan de zwarte variant. De blauwe zijn gemaakt van polykristallijn silicium en de zwarte van monokristallijn silicium. De zwarte panelen hebben over het algemeen de voorkeur doordat ze met hun matzwarte randen nauwelijks opvallen op het dak. Daarbij komt dat u een hoger rendement aan stroom kunt opwekken. De aanschaf valt echter wel hoger uit, maar het kan een goede investering op langere termijn waard zijn.
Oplossingen bij gebrek aan symmetrie
Soms komt het voor dat het niet geheel mogelijk is om alle panelen op één lijn neer te leggen of in dezelfde richting. Dit kan komen doordat er schoorstenen of dakramen in de weg staan. Op eenzelfde wijze kunnen deze uitstekende onderdelen op een dak ervoor zorgen dat er schaduw komt op enkele zonnepanelen. Hierdoor verlaagt de uiteindelijke opbrengst. Het is dus zaak om hier omheen te werken en een oplossing te vinden die een goede opbrengst stimuleert en tevens harmonie schept in de uitstraling. Eén mogelijkheid hierbij is om te kiezen voor minder panelen. Zo plaatst u de panelen enkel onder het obstakel en niet zigzaggend erlangs. Een andere oplossing is om dummypanelen te plaatsen over de gehele oppervlakte van het dak. Dit zijn geen echte panelen, want ze vangen geen zonlicht op en zetten dit eveneens niet om in energie. Echter zien ze er wel hetzelfde uit, wat een evenredig beeld geeft.
Mogelijkheden voor nog meer harmonie
Ook op platte daken loopt u tegen het plastische aspect aan bij plaatsing van zonnepanelen. Er zal toch een zekere hoek nodig zijn, waarin de panelen naar de zon gericht worden om zo voldoende zonlicht te kunnen opvangen. Het kan een onrustig beeld geven als alle panelen in eenzelfde hoek allemaal op het zuiden gericht worden neergezet. Wanneer u kiest voor een zigzaggende plaatsing in oost-westopstelling, zal het beeld veel rustiger zijn. Ook kunt u zo veel meer panelen op het dak kwijt, waardoor meer rendement kan worden behaald.
Vooraf goed zonnepanelen vergelijken
Om er zeker van te zijn dat u goed op de hoogte bent van de benodigdheden om de juiste zonnepanelen aan te schaffen en te laten installeren, doet u er goed aan om de verschillen in soort, type en aantal zonnepanelen te vergelijken. Dit geeft u een duidelijk beeld in uw eigen situatie en kunt u de bevestiging zorgvuldig hierop afstemmen. Daarnaast is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Wanneer u alle aandachtspunten in acht neemt, komt u niet voor verrassingen te staan en kunt u al snel volop van uw zonnepanelen genieten. Gelijk na installatie bemerkt u dan de financiële voordelen die de opbrengst van deze energievoorziening biedt.