Zonnepanelen kunnen ervoor zorgen dat je zelf energie kunt opwekken, en daarmee kunt besparen op jouw energiecontract. Zonnepanelen kunnen dus een groot voordeel opleveren voor jouzelf, maar ook voor jouw woning. Wil je ook graag jouw woning verduurzamen met behulp van zonnepanelen? We zetten hieronder voor je op een rij waar je aan kunt denken bij het nemen van zonnepanelen.
1. Hoeveelheid zonnepanelen
Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de zonnepanelen. Zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat je zelf jouw stroom kunt opwekken en ook kunt verbruiken. Het is daarom slim om voor de hoeveelheid zonnepanelen te kiezen die de hoeveelheid stroom kunnen opwekken die je normaal gesproken verbruikt. Het is daarom slim om inzicht te krijgen in het inzicht. Maak hiervan een gemiddelde en bepaal op basis hiervan hoeveel zonnepanelen je hiervoor nodig hebt. Houd bij het berekenen van de energie die je nu verbruikt ook rekening met wat er eventueel nog bij komt: misschien zit je er wel aan te denken om een airco aan te schaffen of verbruik je in een andere periode iets minder of juist meer stroom, denk bijvoorbeeld bij slecht weer.
2. Soort zonnepanelen
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Het is belangrijk om je te verdiepen in deze verschillende soorten zonnepanelen, want deze kunnen verschillen op een aantal vlakken. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen dat ze hebben, want dit zegt iets over hoeveel stroom een paneel kan opwekken. Je wil natuurlijk kiezen voor zonnepanelen met het hoogste vermogen, want deze wekken het meeste stroom op. Wel is het goed om te weten dat deze vaak wat duurder zijn; het is slim om uit te rekenen of dit uit kan.
Daarnaast kun je ook verder kijken dan alleen het vermogen. Zo kun je ook kijken naar het materiaal waar de zonnepanelen van zijn gemaakt. Je hebt bijvoorbeeld zonnepanelen van monokristallijn of zonnepanelen van polykristallijn. Het verschil tussen deze twee soorten zonnepanelen zit ‘m in de kleur, maar ook vaak in de prijs.
3. Garantie
Je wil natuurlijk dat de zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan en dat ze het gewoon blijven doen zoals in het begin. In dat geval is het belangrijk om te checken of je ook recht hebt op een garantie. Zo heb je vaak garantie op het product zelf, dus op de zonnepanelen. Daarnaast heb je ook vaak recht op garantie op het vermogen van de zonnepanelen, de zogenoemde vermogensgarantie. Je kunt ook nog eens recht hebben op de installatiegarantie. Hoeveel jaar je garantie krijgt per categorie en welke soorten garantie je krijgt, kan verschillen. Verdiep je hierin goed, want zo weet je goed waar je aan toe bent en wat je moet doen als er iets aan de hand is met jouw zonnepanelen.
4. Denk ook aan je energieleverancier
Als je zonnepanelen neemt, verandert er ook iets in jouw energieverbruik. In plaats van dat je veel energie afneemt van de energieleverancier, wek je ook zelf energie op en verbruik je dit ook. Het is dus slim om eens jouw energiecontract onder de loep te nemen en ook door te geven aan jouw energieleverancier dat je zonnepanelen gaat nemen.
Je zou ook over kunnen stappen naar een energieleverancier die duurzaam is of die het aantrekkelijk maakt om te kiezen voor zonnepanelen, zoals deze beste energieleverancier zonnepanelen. De energie die je dan alsnog afneemt van de energieleverancier, is ook afkomstig van duurzame bronnen zoals zonnepanelen en windmolens. Ook gas is bij deze energieleverancier voor een deel groen.
Bij de zoektocht naar een energieleverancier die bij jou past, is het belangrijk om te kijken naar waar het gas en stroom vandaan komt. Maar daarnaast kun je ook kijken naar de tarieven, de reviews en het soort contract: gas en stroom vergelijken is daarom erg belangrijk.