Zonnepanelen zijn door de jaren heen steeds efficiënter gaan werken. Hierdoor zijn ze niet alleen meer goed voor het milieu, maar zijn ze ook financieel een stuk aantrekkelijker geworden. De terugverdientijd is namelijk enorm veel korter geworden. Tegenwoordig heb je de zonnepanelen er al na 6 tot 8 jaar uit. Dit terwijl de levensduur van de panelen een stuk langer is geworden. Kortom: een goede investering voor de lange termijn dus. Geen wonder dat zonnepanelen anno 2024 steeds populairder zijn geworden.

Overweeg jij ook om zonnepanelen te kopen? Maar zit je nog met vragen? In dit artikel hopen we al deze vragen te beantwoorden en vertellen we waar je precies op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Het kostenplaatje

Natuurlijk spelen de kosten voor de zonnepanelen een belangrijke rol in je uiteindelijke beslissing. Het moet financieel immers wel haalbaar zijn om deze aan te schaffen. Je kunt niet verwachten dat je zonnepanelen voor een klein prijsje aan kunt schaffen. Het vraagt vaak om een flinke investering van een paar duizend euro. Echter, besef wel dat je dit uiteindelijk ook weer terug zult verdienen. Het is dus geen verloren geld, maar geld wat uiteindelijk echt weer iets op gaat leveren. Sterker nog: met de huidige historisch lage spaarrentes is de aanschaf van zonnepanelen een stuk aantrekkelijker dan geld op de spaarrekening zetten.

Heb je niet voldoende spaargeld om zelf zonnepanelen aan te schaffen? Zonnepanelen financieren kan ook op tal van andere verschillende manieren. Bepaal daarom van tevoren hoeveel je maximaal kunt uitgeven en of het rendabel is om eventueel geld te lenen.

Zonnepanelen laten financieren

Mogelijke subsidies

Enkele jaren terug waren er verschillende landelijke subsidies mogelijk. Hier kwam je voor in aanmerking wanneer je voor meer duurzaamheid koos. Helaas zijn er anno 2022 geen landelijke subsidies meer. Dit was niet meer mogelijk omdat de vraag naar zonnepanelen simpelweg te groot was geworden.

Dit betekent echter niet dat er helemaal niets meer mogelijk is. Veel gemeentes beschikken namelijk over eigen subsidieregelingen. Daarnaast kan je in veel gevallen, ook als particulier, de btw van de zonnepanelen terugvorderen.

Veel banken beschikken daarnaast over speciale regels om hypotheken te verhogen om duurzaamheid in huis te financieren. Dit is tevens mogelijk omdat het energielabel door het gebruik van zonnepanelen stijgt en daarmee ook de waarde van het huis enorm toeneemt.

Hoeveelheid zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik eigenlijk nodig? Ook dat is een zeer belangrijke vraag. Wanneer je te weinig zonnepanelen koopt, dan kan je jezelf nooit van voldoende elektriciteit voorzien. Teveel zonnepanelen is simpelweg onnodig en kost enkel meer geld. Daarom is het belangrijk om een goede berekening te laten maken. Hierbij speelt zowel de grootte van het huis als de gezinssamenstelling een grote rol.

Een groter huis heeft logischerwijs ook meer zonnepanelen nodig, omdat er simpelweg meer elektriciteit wordt verbruikt. Een gezin van twee of drie personen zal echter weer véél minder elektriciteit verbruiken dan een gezin met maar liefst 4 of 5 personen. Goed om ook daar rekening mee te houden.

Kom je er zelf niet uit? Maak dan een afspraak met een grootleverancier in zonnepanelen en bespreek de verschillende mogelijkheden. Het kan ook handig zijn om je energieafrekening van het afgelopen jaar op te sturen. Zo is duidelijk te zien hoeveel elektriciteit jullie als gezin verbruiken.

Shares
Share This