Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen uitgelegd.

Voorbeeld terugverdientijd zonnepanelen : Een  familie woont in een gemiddeld huis met een dak welke voldoende oppervlakte heeft voor de potentie van zonnepanelen. Het gezin bestaande uit vier personen, waarvan 2 jongere kinderen besloot in 2014 zonnepanelen te kopen. Hun elektriciteitsverbruik is per jaar 3500 kilowattuur (kWh) .  Ze willen daarvan  100%  afdekken en besparen met zonnepanelen.

Dit moeten ze omrekenen naar het benodigde vermogen van het zonnepaneelsysteem.

terugverdientijd zonnepanelen
  • Benodigd systeem: Uitgaande van 3500  kilowattuur gedeeld door de factor 0,85.  Ze hebben een zonnepaneelsysteem nodig met een vermogen van 4000 Wattpiek (Wp) dit zijn 16 zonnepanelen van 250Wp.
  • Kosten: Zon systeem kost ongeveer € 4800,-. Met de installatiekosten van €950,- komen de totale kosten voor het systeem op € 5.750,-.
  • Besparing:Per jaar besparen zij 3500 kWh op hun energierekening. Tegen de huidige stroomprijs van € 0,23 is dat een besparing van ruim € 805,- . Elk jaar stijgt de stroomprijs met ongeveer 5% volgens CBC. Daardoor wordt de jaarlijkse besparing ook hoger.
  • Terugverdientijd: De familie  heeft het complete systeem  in 7.2 jaar terugverdiend. Daarna profiteren zij nog 18-22 jaar van gratis elektriciteit.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

PS: de omvormer van het systeem gaat 10 tot 15  jaar mee. De vervanging ervan is niet meegenomen in de terugverdientijd. reken 1 jaar terugverdientijd voor een extra omvormer.
Bij de berekening gaan we uit van een kilowattuur prijs van € 0,23. De prijs is incl. BTW en energiebelasting. De netwerkkosten zijn niet meegerekend.

Aantal zonuren in Nederland

Levensduur:

Zonnepanelen hebben gemiddeld een levensduur van minimaal 25 jaar, indien er geen sprake is van schade. In het algemeen functioneren de zonnepanelen de eerste 5 jaar uitstekend. Daarna begint er een verschil merkbaar te worden. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen. De gemiddelde return of investment is 7 jaar. Indien u garantie kiest van 10 tot 12 jaar en de zonnepanelen gaan kapot na 15 jaar, betekent dit dat u geen nieuwe zonnepanelen krijgt.

Vieze zonnepanelen:

Het rendement wordt lager  indien er viezigheid op de zonnepanelen zit. Indien het regent, wordt het meeste vuil weggespoeld, maar er kan wel vuil blijven hangen. Het is verstandig om de zonnepanelen 1 of 2 maal per jaar te controleren op viezigheid  en als het nodig is schoon te maken. Het beste is om dit in het begin van het voorjaar te doen.

Wat zijn de opbrengst en rendement zonnepanelen?

Het gemiddelde rendement van de zonnepanelen is in de winter minder doordat er minder zonuren zijn. Een zonnepaneel bestaat meestal uit 60 zonnecellen die serie-geschakeld zijn. Daarmee leveren ze tot wel 300 Watt vermogen. Dit vermogen wordt alleen gehaald wanneer de zon er recht op schijnt .

De opbrengst is in de schaduw ongeveer 40% van de totale opbrengst. Bij zonnepanelen  op het westen en oosten is dat 70%. Maar dit is ook afhankelijk van de hellingshoek van de zonnepanelen.

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van het soort zonnepaneel en het merk van het zonnepaneel. Gemiddeld levert een zonnepaneel per vierkante meter (1m2) per jaar ongeveer 250 kWh aan stroom. Het gemiddelde energieverbruik per huishouden is te zien in onderstaande tabel.

aantal zonnepanelen
Er wordt geadviseerd om minder op te wekken dan u zelf verbruikt. Indien u meer stroom opwekt dan u zelf gebruikt, wordt er gebruik gemaakt van salderen. Dit betekent dat u een vergoeding krijgt voor de extra opgeleverde stroom.  De opbrengst van de extra opgeleverde stroom is verschillend en is afhankelijk van uw energiebedrijf. De gemiddelde opbrengst is 0,08 euro per kWh. Het is verstandig om de opbrengst per KwH van de energiebedrijven te vergelijken. Dit kan via www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren

Wat zijn de kosten?

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen is afhankelijk van uw energieverbruik en de grootte van uw dak. Dit kunt u zelf berekenen of vragen aan de aangesloten bedrijven bij 123zonnepanelenvergelijken.nl.

Hieronder staat een overzicht van de gemiddelde kosten van het installeren van zonnepanelen  en de gemiddelde kosten van het materiaal. In deze tabel is er geen rekening gehouden met BTW, omdat u deze als particulier kunt terugvragen.  Ook is er een schatting gemaakt van de opbrengst van zonnepanelen.  De kosten van de zonnepanelen zijn afhankelijk van het merk en soort zonnepaneel.

Kosten zonnepanelen

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Hierboven staat beschreven wat het rendement, de opbrengst en de kosten van zonnepanelen zijn. Maar wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen? Zonder BTW-teruggave en subsidies bij verschillende gemeentes zou men uitkomen op 10 jaar. Door de BTW-teruggave van 21%, wordt de gemiddelde terugverdientijd verlaagd tot 7 à 8 jaar. Deze BTW-teruggave is nog van toepasssing tot 2020.

Verminder uw terugverdientijd

Wilt u uw terugverdientijd verminderen? Door het vergelijken van zonnepanelen-offertes kunt u de kosten van zonnepanelen verlagen. Maak daarom gebruik van “123zonnepanelenvergelijken”  en u kunt mogelijk tot 40% besparen op uw zonnepanelen. Laat u gegevens achter en krijg gratis offertes! Wij adviseren u om een adviesgesprek te vragen bij de aangesloten zonnepanelen bedrijven. Deze aanvraag is gratis en geheel vrijblijvend.

terugverdientijd zonnepanelen
Shares
Share This