Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Rendement zonnepanelen

Het rendement van een zonnepaneel is feitelijk niets anders dan Watt per m2. Als men de lengte x breedte van een paneel deelt door het vermogen dan heb je het rendement van een zonnepaneel.

bijvoorbeeld: paneel afmeting 1650 x 990 = 1.63 m2 deel het Wp vermogen bijvoorbeeld 250Wp door 1.63 = 15,3% rendement.

Rendement zonnepanelen

Vermogen en rendement

Het vermogen van een zonnepaneel wordt meestal uitgedrukt in watt-piek (Wp), dat is het elektrische vermogen dat wordt geleverd bij volle zon. Een paneel met een rendement van 7% en een vermogen van 100 Wp is dus twee maal zo groot als een paneel met een rendement van 14% en hetzelfde vermogen. De prijs van een zonnepaneel wordt vaak berekend per Wp, zodat het rendement daarop niet direct van invloed is.

Kosten PV systeem

Bij de keuze voor een type paneel spelen dan ook andere factoren een rol: hoeveel ruimte is beschikbaar, welke afmetingen en uitvoering zijn gewenst, welk paneel vindt men mooier? Een ander belangrijk punt is dat bij de bouw van een compleet PV-systeem een deel van de kosten samenhangt met het oppervlak (draagconstructies, bekabeling, etc.). Die kosten zullen dus hoger zijn wanneer het rendement van de panelen lager en het oppervlak groter is (bij een gegeven vermogen).

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Kosten per Watt

Daar staat tegenover dat de kosten per Wp voor een paneel met een hoog rendement vaak wat hoger zijn dan die voor een paneel met een laag rendement. Hoe de totaalsom uitvalt, is niet te voorspellen en moet van geval tot geval worden bekeken. Tot slot is het belangrijk om op te merken dat het rendement beslist geen maat is voor de kwaliteit of de betrouwbaarheid van zonnepanelen!

terugverdientijd zonnepanelen
Shares
Share This