Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Maken van zonnepanelen

Het maken van zonnepanelen. Zonnepanelen bestaan uit een samenstelling van verschillende componenten.

Cellen

De Cellen komen vaak van een cellenfabrikant. De cellen worden gemaakt van silicium. Hoe zuiverde het silicium is hoe beter de cellen maar natuurlijk ook duurder. De goedkopere fabrikanten werken nogal eens met minder zuivere cellen (we hebben het over duizendste procenten maar toch).De cellen worden aan elkaar gesoldeerd door machines waardoor deze exact recht liggen en 100% zeker goede connecties hebben. Het gebeurt echter nog steeds dat deze met de hand gesoldeerd worden. Dit geeft een minder resultaat en vergroot de kans op storingen achteraf.

Rendement zonnepanelen

Tosti

het maken van zonnepanelen begint bij  een soort tosti. Ze beginnen met de glasplaat, de volgende laag is een heldere folie die kan smelten, dan komen de cellen die aan elkaar verbonden zijn daarboven op komt weer een laag heldere folie en vervolgens wordt het geheel afgedekt met een plastic achtergrond (zwart of wit). Dit geheel (het laminaat) wordt meestal volautomatisch geproduceerd. Als alle lagen van de tosti op elkaar liggen gaat dit letterlijk de oven in.

Het is heel belangrijk dat het laminaat lang genoeg in de oven ligt. Dat is minimaal 20 minuten. Als je heel veel zonnepanelen wilt produceren duurt dit natuurlijk erg lang. Het makkelijkste is dan om de laminaten korter te “bakken” maar dat is op termijn desastreus. Het is echter onmogelijk dit te zien en dus heel makkelijk om te doen.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Frame

Als het laminaat klaar is wordt dit voorzien van een frame. Het frame heeft 2 functies namelijk: zorgen dat er geen water tussen het laminaat komt en het geheel stevig maken. Het waterdicht maken van het geheel wordt gedaan met kit of tape. Vaak wordt met het maken van zonnepanelen standaard silicone kit (witte kit) gebruikt. Dit is echter ongeschikt om 20 jaar op het dak te liggen, laat staan 30 of 40 jaar. De kwaliteitsfabrikanten gebruiken daarom ook industriële kit (meestal zwarte kit) of nog beter: tape.

frame zonnepanelen

Door laminaat tussen het frame te klemmen met de tape ertussen ontstaat een waterdichte verbinding die ook nog eens heel lang mee gaat.Het frame zorgt ook voor de stevigheid bij het maken van zonnepanelen. Een goed frame zorgt ervoor dat er weinig beweging in het frame zit. Omdat panelen vrij groot zijn is het altijd mogelijk het frame een beetje heen en weer te bewegen. Dit is normaal maar hoe slapper het frame hoe slechter het paneel. Het buigen van de panelen kan namelijk leiden tot zogenaamde microcracks.

Microcracks zijn hele kleine barstjes in de cellen die met het oog niet zichtbaar zijn. De barstjes zullen in de eerste jaren geen verschil in opbrengst geven maar na 5 tot 10 jaar gaan de panelen in opbrengst achteruit. Dit is ook de reden waarom panelen altijd rechtop vervoerd moeten worden. Wanneer ze plat liggen kunnen ze namelijk door de schikken tijdens het vervoer ook microcracks krijgen.

Junctionbox

Als het laminaat in het frame zit wordt de junctionbox achterop het paneel geplakt. Dit gebeurt weer met silicone of industriële kit. De junctionbox is een zwart kastje met de 2 kabels eraan waarmee het zonnepaneel met de andere verbonden kan worden. De kwaliteit van de junctionbox is uiteraard ook van groot belang. Dit is namelijk de connectie tussen het paneel en de rest van de installatie. Een goede junctionbox is meestal wat groter (denk aan minimaal 10 bij 15 cm) en moet open kunnen (in verband met het kunnen vervangen van de bypass diodes).

junction-box zonnepanelen

Het paneel is klaar maar niet voordat het is voorzien van serienummers. Een goed paneel is voorzien van het serienummer in het paneel(achter het glas) en aan de zijkant. Door het serienummer is later te achterhalen welke paneel het is, wanneer deze is geproduceerd en met welke materialen en hoe deze getest is. Hopelijk niet nodig maar wel belangrijk mocht er iets mis zijn.

Als het paneel klaar is wordt deze getest. De test bestaat uit het nabootsen van de standaard test condities (STC). Omdat de standaard testcondities vrij moeilijk zijn na te bootsen worden dit omgerekend van de gemeten waarden naar de STC waarde. Het meten van de panelen is erg belangrijk maar natuurlijk ook fraudegevoelig. Een extern kwaliteit label kan deze metingen controleren en nameten.

Uit de test van de paneel komt een bepaalt vermogen. Dit is het daadwerkelijke vermogen van het paneel. Het grappige is dat niemand weet wat het vermogen van een paneel gaat worden. Meestal komt uit een productie batch panelen met bijvoorbeeld vermogens van 250, 255 en 260 watt. Pas na het testen worden de panelen opgedeeld in hun vermogensklasse. Het daadwerkelijk vermogen van het paneel wordt gerapporteerd als flashtestdata. Het is belangrijk deze altijd in bezit te hebben.

Shares
Share This