Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Kiezen voor zonnepanelen in serie of parallel

Zonnepanelen zijn een ideale methode om duurzame en goedkope stroom op te wekken. Om voldoende rendement te behalen en dus ook daadwerkelijk op de elektriciteitsrekening te kunnen besparen, dient u zich vooraf goed te laten informeren hoe zonnepanelen precies werken en wat u nodig hebt om het proces te optimaliseren. Wanneer u de verkeerde onderdelen bij elkaar plaatst zal de uitkomst logischerwijze minder lucratief worden. Een essentiële inschatting die u dient te maken, is of u moet kiezen voor zonnepanelen in serie of parallel.

 

zonnepanelen in serie of parallel

Bepaal eerst het type omvormer

Voordat u deze inschatting kunt maken, zult u eerst moeten bepalen welk type omvormer nodig is om van de gelijkstroom, die ontstaat door het zonlicht dat door de zonnepanelen wordt opgewekt, om te zetten naar wisselstroom. Gelijkstroom zelf kan niet direct optimaal worden gebruikt, aangezien dit niet kan worden omgezet naar hoogspanning. Evenmin blijft er weinig energie bewaard, wanneer de stroom over langere afstanden wordt vervoerd. Hiervoor is wisselstroom nodig. Er zijn verschillende soorten omvormers in omloop waar u uit kunt kiezen om de wisselstroom te krijgen en juist in te zetten.

Welk type schakeling past bij de omvormer?

Voor een zo’n hoog mogelijk rendement hebt u zowel een goede omvormer als een juist, bijbehorende schakeling nodig. De combinatie hiervan is van essentieel belang om het gebruik van zonnepanelen volledig te benutten. Er is een tweetal type aan schakelingen waaruit gekozen kan worden, namelijk een serieschakeling of een parellelschakeling. Beide geven de voorkeur aan een afzonderlijk type omvormer. Het is verstandig om de juiste informatie in te winnen, zodat u weet welk type schakeling vraagt om wat voor soort omvormer.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Vaststellen van een serie- of parallelschakeling

De overweging voor het kiezen van een schakeling wordt grotendeels bepaalt door omgevingsfactoren. Door te weten waar u op moet letten en welke factoren meespelen, wordt het gemakkelijker vast te stellen welke schakeling werkt bij de zonnepanelen die u wilt plaatsen. Gelukkig zijn er bepaalde vragen die u uzelf kunt stellen om tot de juiste overweging te komen. U krijgt zo een duidelijk beeld van de omstandigheden waarin u de zonnepanelen wilt plaatsen of u een serieschakeling dient te gebruiken of beter een parallelschakeling.

Omstandigheden bepalen type schakeling

Wanneer u bij het plaatsen van zonnepanelen duidelijk ziet dat er schaduwvorming zal optreden en dat de zonnepanelen in verschillende hellingshoeken zullen staan opgesteld, dan is de kans groot dat u dient te kiezen voor een parallelschakeling. Dit is tevens het geval wanneer u meerdere dakvlakken wilt gaan gebruiken. Echter wanneer alle zonnepanelen in eenzelfde richting worden geplaatst en er nauwelijks tot geen schaduwvorming optreedt, dan valt de keuze eerder op een serieschakeling.

serie of parallellschakeling zonnepanelen

Het verschil tussen de typen schakelingen

Zonnepanelen in serieschakeling of parallel wijken van elkaar af in de wijze waarop ze zijn opgesteld. Het duidelijkst voor de hand liggende verschil tussen deze typen schakelingen is dat de zonnepanelen bij een parallelschakeling naast elkaar zijn geplaatst en elk afzonderlijk zijn aangesloten op een omvormer. Bij een serieschakeling worden de panelen eveneens naast elkaar geplaatst, echter met het verschil dat de opgewekte stroom door alle panelen heen loopt aangezien ze van begin tot eind met elkaar verbonden worden via een plus en min verbinding.

Bijzonderheden van een parallelschakeling

Het voordeel van een parallelschakeling is dat de opwekking van stroom niet belemmerd wordt wanneer een paneel uitvalt of minder zonlicht opvangt door schaduwvorming. Elk paneel heeft afzonderlijk een micro-omvormer die de gelijkstroom omzet in wisselstroom. Omdat elk paneel een bepaalde hoeveelheid stroom opwekt, kunt u gelijk opmerken wanneer er een defect optreedt. De stroomopbrengst zal dan vanzelf teruglopen en kunt u controleren welk paneel voor het probleem zorgt. De micro-omvormers worden bovendien niet in huis geplaatst, waardoor dit een veiligere optie is.

De voordelen van een serieschakeling

Voor een serieschakeling wordt doorgaans een string-omvormer gebruikt.  U hebt doorgaans maar een enkele omvormer nodig voor het omzetten van naar wisselstroom, zodat er ook weinig energie verloren gaat. Wanneer er een defect optreedt, is het gemakkelijker om dit type omvormer te vervangen, aangezien u zich niet eerst hoeft af te vragen welke omvormer of schakeling voor problemen zorgt. Een groot voordeel ten opzichte van een parallelschakeling is dat een serieschakeling voordeliger is in aanschaf.

Bijkomstige nadelen van elk type schakeling

Naast de duidelijke voordelen die voor beide typen schakeling zijn vast te stellen, zult u ook bemerken dat er enkele aandachtspunten meespelen in het bepalen van uw voorkeur van keuze. Waar parallelschakelingen sowieso al een lager rendement opleveren, kan dit bij een serieschakeling ook onverwachts opspelen wanneer panelen een defect oplopen of als een paneel wordt afgeschermd door vuil van bladeren of windhozen. Bij een string-omvormer valt bovendien lastiger te achterhalen welk paneel zwakker werkt, doordat deze onderdeel is van het verbonden geheel. Aangezien elk paneel bij een parallelschakeling een eigen omvormer heeft, kunt u indien gewenst het aantal panelen nog aanpassen. Dit is bij een serieschakeling een stuk lastiger, omdat dan het geheel wordt verstoord.

Optimizers voor serie- of parallelschakeling

Om de opbrengst met zowel een serie als parallelschakeling tot een maximum te optimaliseren, kun je bij beide typen schakeling een optimizer inzetten. Deze zorgt ervoor dat elk individueel paneel voldoende stroom oplevert, ook als er invloeden van buitenaf spelen. De optimizer bepaalt telkens welk paneel het meest levert en vult hiermee een eventueel tekort aan uit een ander paneel. Op deze wijze blijft de opbrengt stabiel. Bekijk altijd of een parallelschakeling daadwerkelijk nodig is, want zelfs met een optimizer bent u in combinatie met een serieschakeling voordeliger uit.

Kiest u zonnepanelen in serie of parallel

Kiest u zonnepanelen in serie of parallel?

Wanneer u alle informatie hebt doorlopen en inzicht hebt in de benodigdheden en voordelen van elk type schakeling, kunt u voor uw situatie bepalen of u kiest voor zonnepanelen in serie of parallel. Een serieschakeling is het voordeligst in aanschaf en levert met een optimizer het hoogste rendement aan energie op. Het is hiervoor wel belangrijk dat u de panelen in eenzelfde hellingshoek op een niet onderbroken deel van het dak geplaatst kunnen worden, waar weinig schaduwvorming is. Anders zit u al snel aan een parallelschakeling vast.

Shares
Share This