Zonnepanelen zijn de afgelopen weken volop in het nieuws geweest. Koppen met: ‘terugverdientijd zonnepanelen loopt op’ domineerden het nieuws. Dat lijkt slecht nieuws voor zonnepanelenbezitters of mensen die overwegen om zonnepanelen te kopen. Het klopt inderdaad dat de terugverdientijd langer is geworden. Dit komt doordat de mogelijkheid om stroom te salderen van de baan is geschoven sinds het begin van 2024.
Zonnepanelen kopen is echter nog altijd een enorm goed idee. Het biedt talloze voordelen. Zowel voor de portemonnee als voor het milieu. Om de terugverdientijd te verkorten, is het belangrijk dat je weet hoe je het maximale uit jouw panelen kunt halen. Daarom volgen hieronder enkele tips die hierbij kunnen helpen.
Houd de prestaties nauwlettend in de gaten
Een defect paneel kan grote invloed hebben op de totale opbrengst. Als je meerdere panelen hebt liggen, valt dit in eerste instantie misschien niet direct op. Zeker als je niet exact weet hoe hoog de opbrengst normaal gesproken is. Daarom is het belangrijk om zelf de prestaties nauwlettend in de gaten te houden.
Natuurlijk zal de opbrengst maandelijks fluctueren. Dit heeft ook met het weer te maken. Maar grote verschillen worden hierdoor wel snel merkbaar. Zodra je een duidelijk verschil ziet en deze niet direct kan verklaren, is het verstandig om de panelen eens te controleren of een deskundige in te schakelen. De kans is groot dat een paneel dan minder goed werkt of zelfs volledig defect is. Hoe eerder je op dat moment ingrijpt, hoe minder groot het effect is op de uiteindelijke terugverdientijd.
Let op: niet alleen de panelen kunnen defecten vertonen, dit geldt ook voor de omvormer. Als deze plotseling niet meer werkt, dan betekent dit dat je helemaal geen zelf opgewekte stroom meer kunt gebruiken.
Zorg ervoor dat de panelen schoon blijven
Wist je dat de opbrengst van de zonnepanelen kan dalen als deze vies worden? Als er mos op de panelen groeit of als er bladeren op liggen, dan zorgt dit ervoor dat ze minder goed zullen werken. In de meeste gevallen worden de panelen vanzelf gereinigd. Zeker als het een aantal weken goed geregend en gewaaid heeft. Er zijn echter ook regelmatig weken of zelfs maanden waarop het erg droog weer is geweest. In dat geval is het slim om de zonnepanelen even te controleren en waar nodig schoon te maken.
Houd er wel rekening mee dat het reinigen van zonnepanelen potentieel een gevaarlijke klus kan zijn. Er is nou eenmaal altijd het risico op vallen. Daarnaast bestaat de kans dat je de panelen beschadigt doordat je deze op de verkeerde manier reinigt.
Wil je er zeker van zijn dat de panelen op de juiste manier gereinigd worden? En wil je zeker niet zelf het dak op? Dan is het ook mogelijk om de panelen door een vakman of een speciaal bedrijf te laten reinigen.