Wat is beter: zonnepanelen leasen of kopen?

We weten allemaal dat zonnepanelen goed zijn voor het klimaat, maar op de lange termijn ook voor onze portemonnee. Toch kan het even slikken zijn als je de prijzen van zonnepanelen ziet. Het is een fikse investering die misschien niet voor iedereen is weggelegd. Het gehele investeringsbedrag kost al snel meer dan 7.000 euro voor een set panelen op je dak. Gelukkig zijn er verschillende subsidies die je kunnen helpen om de investering te verzachten, maar je kunt ook kiezen voor leasen. Is dat beter dan kopen? Hieronder ontdek je er meer over.

Zo koop je zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is in principe vrij eenvoudig. Je kiest de zonnepanelen en laat deze installeren. Dat kost je doorgaans nooit minder dan zo’n 5.000 tot 7.000 euro, inclusief de installatie door een deskundig bedrijf. Dat is een flinke investering voor veel mensen. Je kunt in principe veel geld besparen door de installatie zelf te doen.

Vergis je niet; een paar zonnepanelen plaatsen is veel moeilijker dan bijvoorbeeld het ophangen van een lamp of het plaatsen van een vaatwasser. Je moet over vakkennis beschikken. Een deskundige installateur zal bijvoorbeeld kijken naar het soort panelen dat goed past op je dak, of je meterkast geavanceerd genoeg is voor zonnepanelen en waar de panelen het beste geplaatst kunnen worden. Daarnaast is ook het aansluiten van de panelen een klusje dat, zelfs als je niet twee linkerhanden hebt, erg lastig kan zijn om uit te voeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen zelf kopen?

Niet iedereen kan het plaatsen van zonnepanelen uit eigen zak betalen. Vaak is er een lening nodig om de aankoop van zonnepanelen te bekostigen. Gelukkig kun je de investering flink verzachten door gebruik te maken van een aantal subsidies van het rijk, zoals korting op de btw. Daarnaast kun je via het Nationaal Warmtefonds een speciale energiebespaarlening aanvragen tegen vrij gunstige leningsvoorwaarden. De rente is laag en aftrekbaar van de belasting. Heb je als huishouden samen jaarlijks minder dan 60.000 euro te besteden? Dan betaal je maar 0 procent rente.

Zo lease je zonnepanelen

Zonnepanelen rechtstreeks plaatsen is een fikse investering die niet iedereen kan betalen. Je kunt hiervoor, zoals gezegd, geld lenen en subsidies aanvragen van het rijk, maar er is een alternatief. Je kunt namelijk kiezen om zonnepanelen te leasen. Dat betekent dat je met een maandelijks bedrag de panelen mag gebruiken op je dak.

In principe lijkt dat op het eerste gezicht niet meteen aantrekkelijker dan zonnepanelen kopen met een energiebespaarlening, maar er kleven een aantal voordelen aan het leasen van zonnepanelen, die je niet hebt als je de panelen zelf koopt. Als je leaset, ben je namelijk niet zelf de eigenaar van de panelen. Dat betekent ook dat je niet zelf hoeft te zorgen voor de panelen.

Net als bij het leasen van een auto of zelfs een fiets, is de eigenaar verantwoordelijk voor de installaties, het onderhoud en ook onverwachte kosten. Dat vaste bedrag dat je betaalt per maand is dus ook echt alles wat je betaalt. Je hoeft niet dieper in de buidel te tasten voor onderhoud bij schade of het laten controleren van de installatie. Met andere woorden: je hebt bij het leasen van zonnepanelen zekerheid over welk bedrag je betaalt. Die zekerheid heb je niet als je de panelen zelf koopt.

Nadelen van zonnepanelen leasen

Zonnepanelen leasen is een aantrekkelijk alternatief voor kopen, maar is op de lange termijn vaak iets duurder. Dat geldt ook voor zonnepanelen kopen met een lening. Het verschil is dat eigenaren van zonnepanelen die geld lenen de btw kunnen aftrekken. Als je leaset kan dat niet. Als je een reservepotje hebt voor onverwacht onderhoud, is lenen daarom vaak toch goedkoper.

Een ander nadeel van zonnepanelen leasen is dat je ze niet zomaar kunt meeverhuizen naar een andere woning zonder toestemming van de leasemaatschappij. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden voor verhuizen en installatie goed te controleren. Je zit doorgaans zo’n 10 jaar vast aan een leasecontract. De kans dat je verhuist in de periode is daarom zeker aanwezig. Bovendien maken de zonnepanelen geen onderdeel uit van je huis. Stel dat je wilt verhuizen en je woning verkoopt, dan is deze niet gestegen in waarde omdat er zonnepanelen op het dak liggen.

Tot slot moet je flink betalen om je contract af te kopen. Wil je toch liever zelf de eigenaar worden van je panelen omdat je de btw wilt aftrekken van de belasting of de panelen op je huis wilt aanbrengen bij de verkoop van je woning? Dan moet je je de resterende huur afkopen bij de leasemaatschappij. Dat is vaak veel geld. Ook zijn er doorgaans kosten voor demontage en de vergoeding van administratiekosten. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je aan begint bij het leasen van zonnepanelen.

Leasen is beter voor gemoedsrust, maar vaak niet goedkoper

Zonnepanelen zelf kopen ligt meestal voor de hand. Wij Nederlanders vinden het fijn als we ergens zelf de eigenaar van zijn. Bovendien mag je als eigenaar de btw aftrekken, wat veel geld scheelt. Het nadeel van zelf kopen is echter dat je soms voor verrassingen komt te staan bij het onderhoud van de panelen. Wie zonnepanelen leaset, komt niet voor zulke verrassingen te staan. Als je niet dol bent op verrassingen en graag wilt weten wat je betaalt voor het complete pakket aan onderhoud, installatie en gebruik, is leasen de beste optie. In andere gevallen is kopen vaak beter.

Bronnen:

Shares
Share This