De overheid vindt het enorm belangrijk dat er meer zonnepanelen in Nederland worden geplaatst. Ze proberen ons continu te herinneren aan de energietransitie. Geven ons het gevoel dat we zelfvoorzienend moeten leven en werken om de toekomst veilig te stellen. Daarnaast stimuleren ze de aanschaf van zakelijke zonnepanelen door enkele fijne fiscale regelingen te treffen.

Bedrijven besteden steeds meer aandacht aan MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Hierbij is vooral de mens en de maatschappij enorm belangrijk, maar moeten ook alle partijen profiteren van deze bedrijfsvoering. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een duurzame bron binnen hun bedrijf, meestal zijn dit zonnepanelen. Hierbij kan het bedrijf niet alleen veel profit behalen, maar zal de bedrijfsvoering ook nog eens verduurzamen. Maar hoe interessant is dit voor jouw bedrijf? Zonnepanelen zijn immers een flinke investering. Wegen de fiscale voordelen echt op tegen de kosten? En welke subsidies op zakelijke zonnepanelen zijn er eigenlijk?

Zijn de subsidies voor ieder bedrijf interessant?

Op deze vraag kunnen we enkel ‘nee’ antwoorden. Het is niet voor ieder bedrijf even interessant om van de subsidies gebruik te maken. Bij iedere subsidie geldt ook dat er sprake is van fiscale aftrek. Het is daarom van groot belang dat het bedrijf winst maakt, genoeg geld binnenhaalt. Een bedrijf dat al verlies lijdt, zal niks hebben aan de subsidies. De aanschaf van zonnepanelen is dan niet verstandig. De fiscale voordelen wegen hier niet tegen op.

Subsidie Zonnepanelen

Verschillende subsidies bij zakelijke zonnepanelen

Er bestaan meerdere fiscale regelingen die de aanschaf van zakelijke zonnepanelen een stuk interessanter maken. Wij hebben deze subsidies voor jou op een rijtje gezet:

SDE+ subsidie: ben je van plan om een groot project te starten en meer dan 60 zonnepanelen aan te schaffen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de SDE+ subsidie. Dit is een subsidie waar bedrijven en non-profit organisaties gebruik van kunnen maken. De overheid vergoedt bij deze subsidie het verschil tussen de kosten van groene en grijze stroom.

Energie-Investeringsaftrek (EIA): je kan als bedrijf eveneens in aanmerking komen voor de Energie-Investeringsaftrek, ook wel de EIA genoemd. Deze subsidie wordt verstrekt bij een minimale capaciteit van 25 kW, dit zijn ongeveer 85 zonnepanelen.

Kleinschaligheidsaftrek (KIA): het is ook mogelijk om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsaftrek, ook wel de KIA genoemd. Als je in het boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen zoals zonnepanelen kan je in aanmerking komen voor deze subsidie. Hierbij geldt wel dat de bedrijfsmiddelen aan de investeringsaftrek moeten voldoen. Zakelijke zonnepanelen vallen hier gelukkig meestal wel onder.

Bij iedere subsidie raden wij aan om eerst de voorwaarden op de site van de Belastingdienst te controleren. Bekijk of jouw bedrijf écht in aanmerking komt voor een subsidie. Zo voorkom je nare financiële verrassingen. Je kunt ook contact opnemen met de leverancier van de zakelijke zonnepanelen. Zij weten jou vaak haarfijn uit te leggen wat de mogelijkheden zijn en voor welke subsidies je mogelijk in aanmerking komt. Zo profiteer je binnenkort van een duurzame bedrijfsvoering mét fiscale voordelen. Als de zonnepanelen eenmaal geïnstalleerd zijn, leveren ze immers alleen nog maar geld op!

Shares
Share This