Het is je vast wel al opgevallen dat steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Je hoeft maar een willekeurige straat in te lopen en je wordt direct overvallen door een enorm aantal zonnepanelen. Waarom is duidelijk. De overheid hamert er al jaren op dat mensen meer zelfvoorzienend moeten worden. Zeker nu fossiele grondstoffen uitgeput raken. Met zonnepanelen draag je dus je steentje bij aan het milieu. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden om hiervoor te kiezen. Het levert namelijk ook een enorm financieel voordeel op. Maar wat leveren zonnepanelen nu precies op?
Zonnepanelen zijn een investering
Allereerst is het belangrijk om te weten dat zonnepanelen een investering zijn voor je woning. Het is dus niet iets waar je een gigantisch bedrag voor moet betalen en waar je nooit meer wat van terug zult zien. In tegendeel zelfs. Op de lange termijn kan je hier juist enorm veel geld mee besparen. Er is dan ook sprake van een terugverdientijd.
Er zijn heel wat jaren geweest waarin de aanschaf van zonnepanelen werd aangemoedigd door de overheid. Dit werd gedaan middels landelijke subsidies. Subsidie zonnepanelen 2022 valt echter flink tegen. Er wordt al enkele jaren geen gebruik meer gemaakt van landelijke subsidies. De vraag hiernaar was simpelweg te groot. Gelukkig betekent dit niet dat er helemaal geen manier meer is om op zonnepanelen te besparen. Zo zijn er vaak wel regionale subsidies mogelijk. Zeker wanneer jullie met een grote groep zonnepanelen aanschaffen. Vraag dit daarom altijd na bij jouw gemeente. Daarnaast is het mogelijk om zonnepanelen zakelijk aan te schaffen. Hierbij kan de BTW teruggevraagd worden. Zo bespaar je al snel honderden euro’s op de aanschaf van zonnepanelen. Iets waardoor de terugverdientijd nóg korter zal worden.
Hogere kwaliteit
De techniek staat niet stil. Door de jaren heen zijn zonnepanelen steeds aangepast. Hierdoor kun je vandaag de dag van een veel hogere kwaliteit genieten dan tien jaar geleden. Daarnaast wordt het aanbod steeds groter en kunnen zonnepanelen op grote schaal worden geproduceerd. Dit betekent ook dat de aanschafprijs steeds lager is geworden. De zonnepanelen van nu werken dus niet alleen efficiënter, maar kosten ook nog eens veel minder. Hierdoor verdien je de zonnepanelen binnen no-time terug.
Hoeveel bespaar je door zonnepanelen te gebruiken?
Maar hoeveel bespaar je nu precies door zonnepanelen te gebruiken? Hier is geen exact cijfer aan te geven. Het hangt volkomen af van de kwaliteit van de panelen, de hoeveelheid én de energie die je jaarlijks verbruikt. Een zonnepaneel levert gemiddeld 270 wattpiek op. Het gemiddelde stroomverbruik in Nederland ligt tussen de 1900 kWh en 4450 kWh. Dit hangt volledig af van de grootte van het huishouden. Even ter vergelijking: met één zonnepaneel kun je gemiddeld zo’n 240 kWh per jaar opwekken. Wanneer je alleen woont kan dit al genoeg zijn om het totale elektriciteitsverbruik te dekken. Dit zou dan ook betekenen dat je verder helemaal geen energiekosten meer hebt. Je bespaart dus het bedrag wat je normaal gesproken per jaar aan elektriciteit zou besteden. Dit vind je o.a. terug op de jaarafrekening.