Het is belangrijk om de opbrengst van zonnepanelen te kennen. De zonnepanelen opbrengst heeft te maken met de hoeveelheid kWh (kilowattuur) er wordt opgewekt wanneer je deze hebt geplaatst op het dak. Dit is natuurlijk wat anders dan het rendement. Dit gaat namelijk over hoeveel geld je bespaart omdat je minder energie gaat verbruiken. In dit artikel kijken we naar de berekening van het aantal kWh. Zo kan je zeker zijn dat jij ook het maximale uit je mogelijkheden met je zonnepanelen haalt. Dit is natuurlijk ook precies waar je het voor wilt weten.
Het berekenen van de opbrengst
Wanneer je echt uitgebreide informatie wil, dan is Zonduurzaam.nl de plek waar je moet zijn. Gaat het om het berekenen van de opbrengst, dan moet je naast Kilowattuur ook de Wattpiek leren kennen. Dit is de maximale hoeveelheid energie die een paneel op jaarbasis zou kunnen opwekken onder ideale omstandigheden. Bij de meeste panelen van dit moment gaat dat om 300 tot 400 Wp. Dit is dus niet de uiteindelijke opbrengst. Bedenk je namelijk dat de ideale omstandigheden heel zelden voorkomen. Slecht weer maakt de opbrengst lager, net als een niet perfecte ligging van het paneel. Zelfs de plek waar je woont speelt een rol.
De uiteindelijke berekening maken
Wanneer je een uiteindelijke berekening gaat maken, dan moet je uitgaan van een instralingsfactor. Hier bestaan tabellen voor. In Nederland gaat het meestal om 0,85. Heb je een zonnepaneel van 350 Wp? Dan is het dus 350 x 0,85 = 297,5 kWh aan opbrengst per jaar. Je kan ook het totale vermogen van je installatie uitrekenen. Heb je immers 10 van deze panelen, dan vermenigvuldig je de berekening dus met 10. Daardoor heb je de potentiële opbrengst van je hele installatie in één keer volledig inzichtelijk. Dit zijn natuurlijk wel berekeningen uit de losse pols. Je kan het ook heel precies laten aanpakken door een specialist. Die gebruikt dan geavanceerde software om de invloed van alle factoren op jouw persoonlijke situatie heel precies in kaart te brengen. Je kan wel de factor 0,85 voor een goed beeld gebruiken. Met de specialist krijg je echter het nauwkeurige cijfer.
Het gemiddelde energieverbruik
Het is ook goed om te weten dat het gemiddelde huishouden in Nederland 2740 kWh aan verbruik per jaar heeft. Het is dus goed mogelijk om met 9 tot 10 zonnepanelen zoals we die in deze berekening gebruiken je verbruik te dekken. Het is dus slim om met de specialist naar jouw specifieke situatie te kijken. Zo is de beste plek voor de optimale instralingsfactor te vinden. Ook kan je ontdekken hoeveel zonnepanelen je eigenlijk nodig hebt om het beste rendement te kunnen bereiken ermee. Zoek dus een goede specialist om mee te werken. Wanneer je ziet wat er allemaal mogelijk is, dan ontdek je dat dit ook voor jou ideaal is.