Huiseigenaren in zonnige provincies verdienen hun zonnepanelen tot anderhalf jaar sneller terug dan in regio’s met minder zon of netproblemen.
De ene Nederlander verdient zijn zonnepanelen in ruim vier jaar terug, de ander moet er zes jaar of langer op wachten. Waar je woont bepaalt in toenemende mate hoe rendabel zonnepanelen zijn. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van 123zonnepanelenvergelijken.nl, dat op basis van zoninstraling, teruglevermogelijkheden, lokale subsidies en netcapaciteit per provincie de terugverdientijd berekende van een standaard zonnepaneleninstallatie.
Zuidwest-Nederland aan kop
Provincies als Zeeland, Flevoland, Noord-Brabant en delen van Limburg bieden huiseigenaren de snelste terugverdientijd. Dankzij hoge zoninstraling leveren zonnepanelen in deze regio’s gemiddeld 10 tot 20 procent meer stroom op dan in noordelijke of oostelijke provincies. In Zeeland, waar het aantal zonuren het hoogst ligt (gemiddeld ruim 1.700 per jaar), is de terugverdientijd van een standaardinstallatie (3,5 kWp, circa €4.000 na btw-teruggave) momenteel ongeveer vier jaar.
Ook Flevoland en Noord-Brabant zitten met gemiddeld 4,5 jaar in de snelle categorie. In deze provincies profiteren bewoners van een goede balans tussen zon, netcapaciteit en stabiele installatieprijzen.
Oost-Nederland blijft achter
In provincies als Drenthe, Gelderland, Overijssel en delen van Groningen is het beeld minder gunstig. Door minder zonuren en – vooral in het noorden – problemen met teruglevering aan het stroomnet, lopen huishoudens hier tegen langere terugverdientijden aan. In sommige gebieden kan een zonnepaneelinstallatie pas na zes jaar of meer worden terugverdiend.
In Gelderland is de zoninstraling lager dan gemiddeld, en in delen van de provincie zijn beperkingen op teruglevering actief. In het noorden van Drenthe, Friesland en Groningen spelen soortgelijke problemen: het stroomnet is op piekmomenten overbelast, waardoor zonnestroom niet volledig teruggeleverd kan worden. Dat verlaagt direct het rendement, met mogelijk tot een jaar extra terugverdientijd tot gevolg.
Uiteenlopende gemeentelijke regelingen
Ook het lokale energiebeleid heeft invloed. In sommige regio’s zijn er gemeentelijke of provinciale regelingen die zonnepanelen aantrekkelijker maken. Zo ontvangen bewoners van het Groningse aardbevingsgebied tot €10.000 subsidie voor woningverduurzaming, een regeling die veelvuldig wordt ingezet voor zonnepanelen. Hierdoor is de terugverdientijd daar – ondanks minder zon – soms zelfs nihil.
Andere gemeenten bieden renteloze of lage rente leningen aan (zoals de Duurzaamheidslening), of organiseren collectieve inkoopacties. Zulke regelingen komen vaker voor in bijvoorbeeld Utrecht, Noord-Brabant en delen van Friesland, maar zijn zeker niet landelijk dekkend. Wie in een ‘rijke’ verduurzamingsgemeente woont, profiteert dus extra.
Installatiekosten landelijk vrijwel gelijk
De aanschafkosten van zonnepanelen verschillen nauwelijks per regio. Panelen zijn gestandaardiseerd en installateurs opereren vaak landelijk. Alleen in stedelijke gebieden kunnen installatiekosten iets oplopen door bijvoorbeeld beperkte bereikbaarheid of complexe dakconstructies. In dunbevolkte regio’s kunnen daarentegen extra transportkosten voorkomen. Toch spelen deze factoren een bescheiden rol ten opzichte van zoninstraling of netcapaciteit.
Salderingsregeling onder druk
De landelijke salderingsregeling – die consumenten in staat stelt om opgewekte stroom 1-op-1 weg te strepen tegen hun verbruik – blijft voorlopig van kracht, maar wordt vanaf 2025 stapsgewijs afgebouwd. Daardoor wordt het in de toekomst belangrijker om opgewekte stroom direct zelf te gebruiken. Regio’s waar veel wordt opgewekt, maar teruglevering beperkt is, zullen hiervan het meeste merken.
Zonnige provincies kunnen op de korte termijn nog het meeste voordeel halen uit zonnepanelen, maar dreigen op termijn ook meer ‘overtollige’ stroom te hebben. In regio’s met minder zon kan het aandeel eigen verbruik relatief hoger zijn, waardoor zij iets minder last zullen hebben van de afbouw van salderen.
Zonnepanelen blijven rendabel – maar niet overal even snel
Hoewel de terugverdientijd dus per regio flink kan verschillen, is de conclusie dat zonnepanelen in heel Nederland nog steeds een goede investering zijn. Zelfs bij een terugverdientijd van zes of zeven jaar blijven de panelen daarna nog zeker vijftien tot twintig jaar gratis stroom leveren.
De regionale verschillen maken het echter wel belangrijk om goed te kijken naar de lokale situatie: hoeveel zon valt er op het dak, zijn er beperkingen op teruglevering, en welke regelingen zijn er beschikbaar? Door die informatie te combineren, kunnen consumenten veel gerichter een rendabele investering doen.