Ook al hebben zonnepanelen de laatste jaren flink aan kracht gewonnen, de kracht en de functionaliteit van de zon wordt al eeuwenlang onderkend . Zo was de voorloper het eerste ‘zonnepaneel’ er al rond 1839. Natuurlijk is er in de loop der jaren het een en ander veranderd, voordat het tot de huidige generatie zonnepanelen kwam.
Zon als energiebron
De zon is al eeuwenlang een onuitputtelijke bron van energie voor de aarde. Lang geleden was er al een Griekse filosoof die dit fenomeen constateerde. Deze Aristoteles was zich er al van bewust dat wanneer huizen op een bepaalde manier gebouwd werden de warmte van de zon optimaal benut werd. De Romeinen hadden een ander idee. Ze gebruikten een met glas afgesloten ruimte als een soort van zonneoven en noemden het een ‘heliocaminus’. Het leek in de verste verte nog niet op de zonnepanelen die we nu kennen, maar de energie van de zon werd wel al erkend.
Zonnepanelen van toen
Rond 1839 ontdekte een Franse fysicus het ‘fotovoltaïsche’ effect. Dit was de eerste keer dat men ontdekte dat het zonlicht in elektriciteit kon worden omgezet. Het duurde nog 50 jaar na die ontdekking van die fysicus Antoine César Becquerel voordat de eerste zonnecel werd gemaakt. Toch werd hier de eerste steen gelegd voor de zonnepanelen die we nu kennen. Tegenwoordig kunnen we zonnepanelen vergelijken, maar toen was geen ruime keus. Ze waren ook niet zo krachtig als de huidige zonnepanelen. Slechts een tot twee procent van het zonlicht werd omgezet in energie. Een fractie van wat nu gangbaar is.
Zonnepanelen van nu
Tientallen jaren later kwamen er pas zonnepanelen die genoeg rendement opleverden. De 1 tot 2 procent was in 1999 opgelopen naar een rendement van 36 procent. Door innovatieve technieken worden zonnepanelen steeds rendabeler en door de steeds lagere productiekosten worden ze ook steeds goedkoper. Hierdoor worden ze ook steeds aantrekkelijker voor de consument. Kortom: het wordt voor zowel particulieren als bedrijven steeds interessanter om zonnepanelen aan te schaffen.
Zonnepanelen van de toekomst
Voorlopig gaat de ontwikkeling van zonnepanelen nog wel even door. Sterker nog: er komt steeds meer vraag naar zonnepanelen, mede door de almaar stijgende wereldwijde vraag naar energie. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds korter en het rendement steeds hoger. Er komen ook steeds meer varianten. Zo zijn er bijvoorbeeld film zonnepanelen, plastic zonnepanelen, zonnepanelen in dakpannen, 3D zonnepanelen of harmonica zonnepanelen.
Groene energie
Duurzaamheid, energie besparen, het milieu, het zijn allemaal termen die we regelmatig voorbij horen komen. Daarom zijn zonnepanelen een uitkomst. Ook in Nederland schijnt de zon vaak genoeg om zelf groene energie op te wekken en hiermee de CO2-uitstoot van je huishouden te verminderen. Behalve dat het goed is voor het milieu, is het vooral ook goed voor je portemonnee.