Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Zonnepanelen, dak geschikt? 

Om te bepalen of zonnepanelen ook in uw situatie een goede investering zullen zijn, dient u verschillende factoren in oogschouw te nemen. Lang niet elke situatie leent zich optimaal voor het plaatsen van zonnepanelen en dan kan een dergelijke aanschaf eerder verlies opleveren. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Gelukkig zijn de omstandigheden over het algemeen vaak gunstig genoeg en waar nodig zijn er nog tal van oplossingen te bedenken om ook uw situatie zoveel mogelijk te optimaliseren, dat zonnepanelen u voldoende besparing opleveren op uw energierekening.  U hoeft daarom zeker niet achter te blijven en kunt meestal gewoon overstappen op deze duurzame en milieuvriendelijke vorm van energiewinning.

Zonnepanelen, dak geschikt?

Optimaliseer uw dak

Eén van de eerste en meest voor de hand liggende factoren die bepalen of u op zonnepanelen over kunt gaan, is de conditie van uw dak. Hierbij gaat het om de kwaliteit van uw dak en of ze de zonnepanelen goed kunnen dragen. Met stalen verbindingen wordt het montagesysteem van zonnepanelen bevestigd aan de onderliggende dakconstructie. Het dak dient stevig genoeg te zijn en over de juiste dakbedekking te beschikken om dit mogelijk te maken. Over het algemeen lenen gewone dakpannen of golfplaten zich hier uitstekend voor. In geval van een rieten dak kunnen zonnepanelen niet geplaatst worden wegens brandgevaar. Op daken met asbest, zult u eerst het asbest moeten saneren, waarvoor gelukkig wel subsidies beschikbaar zijn. Bekijk bovendien of er aanvullende vergunningen nodig zijn alvorens zonnepanelen geplaatst mogen worden.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Windstreken voor zonlicht

Ook de ligging is hierbij doorslaggevend. Wanneer u de zonnepanelen op het dak legt, liggen deze dan gericht op het zuiden, het noorden of juist meer op het westen of oosten? Aangezien zonnepanelen energie opwekken uit zonlicht, is het logischerwijze belangrijk dat er veel zonlicht op het dak valt. Een dak dat meer gericht is op het noorden is daardoor minder geschikt voor zonnepanelen. U kunt hierdoor namelijk een aanzienlijk minder hoog rendement behalen en kunt uzelf afvragen of het plaatsen wel nut zal hebben. Een dak op het zuiden is daarentegen uitermate geschikt. Ook als de zonnepanelen meer richting het oosten of westen liggen, zal er nog voldoende zonlicht kunnen worden opgevangen. Bekijk of uw zonnepanelen op daken met een dergelijke oriëntatie kunnen worden gelegd.

Windstreken voor zonlicht

Zonnepanelen onder hellingshoek

Bij een schuin dak kunt u de zonnepanelen reeds onder een bepaalde hellingshoek plaatsen. Dit bevordert het vermogen om zonlicht te vangen en om te zetten naar bruikbare energie. Wanneer u echter enkel over een plat dak beschikt, zult u de zonnepanelen zelf onder een hellingshoek moeten plaatsen. Door ze plat neer te leggen, behaalt u immers nooit een gewenste opbrengst. De hellingshoek zorgt echter wel voor schaduwvorming op de zonnepanelen die erachter staan. Dit verlaagt de opbrengst, dus dit belemmert het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen. Ook dit bemoeilijkt een gunstig resultaat. Wanneer u echter in de gelegenheid bent om de zonnepanelen in een afwisselende oost/west-ligging te plaatsten, dan kunnen meerdere zonnepanelen dichter op elkaar geplaatst worden en een hoger rendement realiseren. Zo blijkt maar, verschillende factoren maken uw dak geschikt voor zonnepanelen.

Shares
Share This