Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De eerste vraag die u dient te stellen wanneer u besluit over te stappen op een nieuw energiesysteem als zonnepanelen, is of uw dak hiervoor wel geschikt is. Dit lijkt misschien overbodig, toch zijn er tal van situaties te bedenken waarin zonnepanelen simpelweg niet kunnen worden geplaatst of niet genoeg rendement zullen opleveren. Hierdoor zal het achteraf zonde blijken dat u tot een dergelijke investering bent overgegaan. Bekijk dus vooraf altijd waar u de zonnepanelen wilt plaatsen en of dit een goede beslissing is.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

Verschil in soorten daken

Niet elk dak is hetzelfde. Daken kunnen zijn belegd met verschillende soorten materialen en ook de onderliggende constructies kunnen mogelijk niet geschikt zijn om zonnepanelen aan te bevestigen. Over het algemeen zal dit wel meevallen, toch loont het de moeite om dit vooraf te controleren. Normale dakpannen en daken bedekt met golfplaten vormen doorgaans geen probleem. Deze dienen hiervoor wel in goede staat te verkeren. Anders brengt het nog aanvullende kosten met zich mee om dit eerst te herstellen. Via stalen verbindingen wordt het montagesysteem van zonnepanelen vastgemaakt aan de dakconstructie. De dakpannen zullen hiervoor wordt opgetild, waarna haken worden bevestigd aan de constructie. Rieten daken lenen zich niet voor zonnepanelen, omdat hierbij een te grote kans bestaat op brand.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Asbest op daken

Er zijn zeker nog daken die bedekt zijn met asbest. Voordat er zonnepanelen kunnen worden bevestigd, zult u eerst het asbest moeten verwijderen. Hiervoor kunt u mogelijk gebruik maken van subsidies, dus informeer eerst naar de mogelijkheden. U kunt zelfs geld toe krijgen, wanneer u het verwijderen van asbest combineert met het plaatsen van zonnepanelen. Dit kan oplopen tot wel € 9,00 per m2. Mogelijk bestaat er een voorwaarde, waarbij de oppervlakte van het geïnventariseerde dak met asbest een bepaalde omvang dient te hebben. Toch kunt u dan geld terugkrijgen tot wel € 25.000,- per adres. Laat u daarom goed informeren, want dit maakt de investering van zonnepanelen wel extra aantrekkelijk.

Voldoende ruimte

Om te zien of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, kunt u vooraf laten berekenen hoeveel u er kwijt kunt op uw dak. U dient altijd ruimte vrij te laten aan de zijkanten van het dak. U zult bij het plaatsen van een standaard systeem van zo’n 16 zonnepanelen, een oppervlakte van zo’n 15 tot 30 m2 nodig hebben om deze te plaatsen. Hebt u niet zoveel ruimte, dan kunt u altijd nog kiezen voor minder zonnepanelen met een hoger vermogen. Hiermee kunt u ongeveer evenveel energie opwekken dan met minder zonnepanelen met een lager vermogen. De investering kan dan wel iets hoger uitvallen.

Schaduw op zonnepanelen

Schaduwvorming

Een ander belangrijk aspect waar u bij het plaatsen van zonnepanelen op moet letten, is of er schaduwvorming is op uw daken. Zonnepanelen werken minder goed in schaduw of donkere delen. Een dak op het zuiden is daarom ideaal, zolang het beeld niet belemmerd wordt door objecten uit de omgeving. Bij een plat dak dient u ervoor te zorgen dat de zonnepanelen niet zelf schaduw werpen op de zonnepanelen die erachter staan.

Shares
Share This