Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Wel of niet investeren in zonnepanelen? 

Twijfelt u: wel of niet investeren in zonnepanelen? Zonnepanelen worden steeds populairder en ongeveer 7% van alle huishouden in Nederland hebben inmiddels zonnepanelen op hun dak liggen. In 2016 verdubbelde het aantal huishoudens met zonnepanelen. Uit onderzoek is gebleken dat 35% van de Nederlandse bevolking wacht met plaatsen, omdat men verwacht dat de prijzen van zonnepanelen lager worden. Maar klopt dit ook?

Wij zijn op onderzoek uit gegaan of het daadwerkelijk slim is om te wachten met het plaatsen van zonnepanelen. Wij zullen alle voor en nadelen van zonnepanelen op een rijtje zetten.

Wel of niet investeren in zonnepanelen

Zonnepanelen redenen om het wel of niet te doen 

Een grote groep kopers denken dat het beter is om te wachten met het aanschaffen van zonnepanelen en het pas over een aantal jaren te kopen. Klopt deze uitspraak wel?

De prijzen van zonnepanelen zullen nog verder dalen. 

In de afgelopen jaren zijn de prijzen van zonnepanelen met ruim 50% gedaald. Dit is voornamelijk gebeurt tussen 2011 en 2013. Sinds 2013 is de prijs van zonnepanelen maar langzaam gedaald. Daarnaast is de prijs van de omvormer minimaal gedaald (0,5%). De prijzen van zonnepanelen bestaan ook een groot deel uit arbeid. Deze installatiekosten zullen niet verder meer dalen. Om te wachten met zonnepanelen omdat ze veel goedkoper worden is blijkbaar niet realistisch. 

Het rendement van zonnepanelen wordt veel hoger. 

Een andere grote groep verwachten dat het rendement van zonnepanelen steeds beter zal worden. Als we kijken naar het gemiddelde van het jaarlijkse verbeteren van zonnepanelen komt dit neer op 0,3% per jaar. Dit betekent dat de zonnepanelen wel beter worden, maar wel erg langzaam. De redenen om zonnepanelen wel of niet aan te schaffen, omdat het rendement in de toekomst veel beter wordt, lijkt ons niet heel realistisch.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

5 voor- en nadelen van het kopen van zonnepanelen 

Voordelen

  1. Het grootste voordeel is dat u bespaart op uw energierekening. Het rendement op zonnepanelen is hoger dan de rente op uw spaarrekening.
  2. Zonnepanelen zijn goed voor het milieu. Door het plaatsen van zonnepanelen vermindert u de CO2 uitstoot.
  3. Zonnepanelen zijn in de meeste gevallen tussen de 7 tot 10 jaar terugverdiend. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar lang mee. Over deze periode is het mogelijk om uw investering twee of drie keer terug te verdienen.
  4. Indien u te veel stroom opwekt, kunt u dit terugleveren aan uw energieleverancier. Dit heet ook wel salderen.
  5. Zonnepanelen verhogen de waarde van uw huis. Uit onderzoek is gebleken dat 45% van de kopers het even of zelfs interessanter vinden om een huis te kopen met zonnepanelen.

Nadelen

  1. Het kopen van zonnepanelen kost tijd en geld. Het plaatsen van zonnepanelen kost al snel meer dan €3000. U moet wel het geld hebben om hier in te kunnen investeren.
  2. Vaak is het niet mogelijk om alle energie op te wekken via zonnepanelen en moet u alsnog energie afnemen bij uw maatschappij.
  3. Om z’n hoog mogelijk rendement te behalen is het belangrijk dat de zonnepanelen op het zuiden staan met een hellingshoek van 35 graden. Ook moeten de zonnepanelen niet in de schaduw staan.
  4. Vaak heeft u een extra groep nodig in uw meterkast. Dit kan al snel honderden euro’s kosten.
  5. Niet iedereen vindt zonnepanelen even mooi.
Wel of niet investeren in zonnepanelen

Wel of niet investeren in zonnepanelen?

Als we naar bovenstaande argumenten kijken is het verstandig om zonnepanelen aan te schaffen. Uiteindelijk is de keuze aan u om te bepalen welke argumenten het zwaarst wegen. 

Het verhaal hierboven kort samengevat: zonnepanelen geven een hoger rendement dan de rente die u nu krijgt op uw spaarrekening, het is goed voor het milieu en het verhoogt de waarde van uw woning.

Shares
Share This