Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Welke omvormer moet ik kiezen?

Een omvormer moet passen bij de zonnepanelen die u heeft. Om te bepalen of de omvormer past bij uw zonnepanelen zijn hieronder een aantal zaken beschreven waar u op moet letten:  

  • Wat is de prijs van de omvormer?
  • Wat is het vermogen van de zonnepanelen en past de omvormer hierbij?
  • Zit er garantie op de omvormer?
  • Wat is de netaansluiting van de omvormer?
  • MPP trackers
  • Is het mogelijk om het te monitoren?
  • Heeft u te maken met schaduw?
  • Heeft u een transformator nodig?
  • Welke garanties krijgt u?

Hieronder worden een aantal van de bovenstaande punten verder uitgewerkt.

afmetingen zonnepanelen plat dak

Wat is het vermogen van de zonnepanelen en past de omvormer hierbij?

Als u een omvormer gaat kopen moet u rekening houden met het vermogen van de zonnepanelen. Hierbij moet u kijken naar het totale WP. In Nederland is het zo dat de zonnepanelen nooit het maximaal aantal WP behalen, omdat wij hier niet de ideale weersomstandigheden hebben. Als u bijvoorbeeld een installatie hebt van 4400 WP, kan een omvormer van 4000 wp al voldoende zijn. 

Wat is de prijs van de omvormer?

Hoe groter het vermogen van een omvormer, hoe duurder hij is in aanschaf. Een omvormer met meer vermogen zal meer opleveren per jaar. Of dit voor u gunstig is, kunt u het beste overleggen met een zonnepanelen-bedrijf.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Wat is de netaansluiting van de omvormer? 

Het is belangrijk om rekening te houden met de netaansluiting. In Nederland kan een hoofdaansluiting verschillen (25A, 35A of 40A). Een groep moet een factor met 1,6 lager zijn dan de hoofdaansluiting. 

MPP trackers 

Indien de zonnepanelen liggen op verschillende hellingen /oriëntaties, dan is het noodzakelijk om een aparte MPP tracker te nemen. De kleine omvormers (tot 3000 watt), hebben 1 MPP tracker. Indien u 12 zonnepanelen of meer heeft kunt u een omvormer krijgen die meerdere MPP trackers heeft.  

MPP Trackers

Heeft u te maken met schaduw?

Komt er schaduw op de zonnepanelen? Dan kunt u hier het beste wel rekening mee houden. Het vermogen van uw zonnepanelen wordt bepaald door de zwakste schakel in uw serie. Dit is de zonnepaneel die in de schaduw ligt. Dit kunt u op de volgende manier oplossen: 

– U kunt kiezen voor een Power optimizers of een micro omvormer. Deze omvormers zorgen er voor dat elk zonnepaneel individueel wordt geoptimaliseerd. De power optimizer wordt op de omvormer aangesloten. Merken die dit aanbieden zijn Enphase en Solar Edge.

– Het is mogelijk om een string te maken van zonnepanelen die ervoor zorgen dat ze op een bepaald moment gelijktijdig in de schaduw komen te liggen. Als u dit wilt moet u kiezen voor een omvormer met meerdere trackers. Dit staat aangegeven bij de eigenschappen van de omvormer. Het is wel noodzakelijk om per lus minimaal 5 zonnepanelen te plaatsen. Indien u dit niet doet, krijgt de omvormer te weinig vermogen.

Transformater voor zonnepanelen

Heeft u een transformator nodig? 

Er zijn omvormers met en zonder transformator. In de meeste gevallen heeft een transformatorloze omvormer het hoogste rendement. Dit komt omdat deze omvormer minder energie verliest. Tegenwoordig zijn de meeste omvormers zonder transformator. 

 Garantie 

De gemiddelde garantie op een omvormer is 5 jaar. Dit kunt u zelf verlengen met 10 jaar. Of u die 10 jaar wilt verlengen, is afhankelijk van of u het waard vindt.

Shares
Share This