Zonnepanelen vergelijken

Groen-vinkje

  Vrijblijvend en gratis

Groen-vinkje

  Afhankelijk en objectief

Groen-vinkje

  Snel en gemakkelijk

Groen-vinkje

  Bespaar tot 40%

 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes

Bepaal de beste hoek voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede investering om voor een groot deel of zelfs geheel zelfvoorzienend in de eigen energiebehoefte te kunnen voldoen. Er komt echter nog heel wat bij kijken om de zonnepanelen dusdanig optimaal te laten functioneren, dat u ook het beoogde en hoogst mogelijk haalbare rendement eruit kunt halen. De werking van zonnepanelen is afhankelijk van tal van factoren die een positieve dan wel negatieve uitwerking op de uiteindelijke opbrengst kunnen hebben. Het is dan ook van belang om deze factoren te bestuderen en vast te stellen wat wel of niet gaat werken in uw specifieke situatie.

 

Bepaal de beste hoek voor zonnepanelen

Richting van daken

Een eerste belangrijke factor die invloed uitoefent op het functioneren van zonnepanelen, is de richting waarop deze zijn afgestemd. Staan de daken waarop u zonnepanelen wenst te plaatsen op het zuiden gericht, dan zult u aanzienlijk meer zonuren kunnen vangen dan wanneer uw daken op het noorden staan. In dat geval zal er veel meer schaduw op de zonnepanelen vallen, waardoor de opbrengst verlaagd zal worden. Ook is het belangrijk om vast te stellen of u over schuine daken beschikt of dat de zonnepanelen op een plat dak geplaatst zullen worden. Bij schuine daken zijn de zonnepanelen immers al onder een bepaalde hellingshoek geplaatst om zo het meeste zonlicht te kunnen vangen. Bij een plat dak dient u de zonnepanelen zelf onder een bepaalde hellingshoek te plaatsen om eenzelfde effect te krijgen.

Op zoek naar zonnepanelen?

Bent u op zoek naar zonnepanelen? Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes bij onze zonnepanelen specialisten

Spelende variabelen bij plaatsing

Komen uw zonnepanelen op een plat dak te staan, dan zijn er enkele factoren waar rekening mee gehouden moet worden. U zult moeten bepalen hoe u de zonnepanelen gaat plaatsen om alsnog een gunstig rendement te kunnen behalen. Zo moet u letten op de oriëntatie van de zonnepanelen, dus naar welke kant deze komen te staan: richting het zuiden, of meer oost/west. Een combinatie van deze kan uiteraard ook, zolang hier voldoende ruimte voor is op het platte dak.

Aandachtspunten bij hellingshoek

Het allerbelangrijkste onderdeel is de hellingshoek waarin de zonnepanelen worden geplaatst. Komen ze allemaal in eenzelfde richting en hellingshoek te staan of veroorzaken ze hierdoor te veel schaduwvorming onderling? U zult hiervoor de afstand tussen de zonnepanelen ook juist moeten berekenen en het aantal zonnepanelen dat u gebruikt hierop aan moeten passen. U loopt namelijk kans op een verlaagde opbrengst wanneer de schaduw van één zonnepaneel het oppervlak van een andere bedekt. Het is dan ook van essentieel belang om de beste hoek zonnepanelen te bepalen, wanneer u deze plaatst op een plat dak.

aandachtspunten zonnepanelen

De ideale hellingshoek

De gunstigste hellingshoek is 36 graden. Dit is een redelijk hoge hellingshoek waardoor u al snel te maken krijgt met schaduwvorming. Houdt er dus rekening mee dat u minder rijen kwijt kunt en moet kiezen voor zonnepanelen die een hoger rendement kunnen behalen. Bij een afwisselend oost/west ligging van de zonnepanelen, kunt u echter weer meer zonnepanelen kwijt. Laat u vooraf goed informeren naar de mogelijkheden hierin. Dit voorkomt onnodige uitgaven en teleurstellingen achteraf. Een juiste hellingshoek helpt de zonnepanelen om zoveel mogelijk zonlicht te vangen en om te zetten in stroom.

Shares
Share This