Doordat er steeds meer vraag is naar duurzame energiebronnen vanuit allerlei hoeken, zijn zonnepanelen ook een steeds belangrijkere rol gaan spelen bij de energietransitie. Landelijke gebieden hebben ruimte zat om veel zonnepanelen te plaatsen, maar stedelijke gebieden staan steeds vaker voor een uitdaging als het gaat om het plaatsen van zonnepanelen. In dit artikel duiken we dieper in de kwestie van de uitdagingen maar ook oplossingen voor de toepassing van zonnepanelen in stedelijke omgevingen. 

Ruimtegebrek en schaduwvorming

Gebrek aan ruimte is het grootste probleem bij het plaatsen van zonnepanelen in steden. Dit komt doordat er veel steden steeds meer worden dichtgebouwd en tegelijk de dakoppervlakken vaak te klein zijn om grote installaties aan zonnepanelen te plaatsen. Een ander bijkomend probleem is dat hoge gebouwen zorgen voor schaduw waardoor zonnepanelen niet optimaal kunnen werken. Een oplossing voor dit probleem kan zijn om geavanceerde software te gebruiken voor de schaduwbeheer waardoor de plaatsing van zonnepanelen wordt geoptimaliseerd. Een andere manier om toch zonne-energie op te wekken is bijvoorbeeld zonnepaneelgevels te installeren of geïntegreerde zonnepanelen in ramen en muren te plaatsen. Zo kan je toch groene energie opwekken zonder extra ruimte in te nemen. 

Wet- en regelgeving

Niet alleen ruimte-of zongebrek is een probleem bij de plaatsing van zonnepanelen in stedelijke gebieden, ook bouwvoorschriften en esthetische richtlijnen staan de installatie van zonnepanelen vaak in de weg. Die beperkingen kunnen gaan over het gewicht en de hoogte van zonnepanelen, of juist over de zichtbaarheid vanaf de straat. Ook voor dit probleem bestaan er oplossingen. Door bijvoorbeeld samen te werken met lokale overheden en architecten kan je afspraken maken als zonne-energiebedrijf om tot een compromis te komen over het plaatsen van zonnepanelen en tegelijkertijd nog voldoen aan de wet-en regelgeving. Verder kunnen beleidsmakers subsidies introduceren of andere maatregelen nemen om bedrijven en particulieren te stimuleren om zonnepanelen te installeren. Zij kunnen dan bijvoorbeeld Sunpower zonnepanelen kopen voor op hun dak. 

Gemeenschappelijke en collectieve oplossingen

Iets anders wat in een stedelijk gebied de installatie van zonnepanelen nog kan bemoeilijken is doordat er vaak gedeelde woonruimten zijn, wat individuele installaties bemoeilijkt. In dit geval kunnen collectieve zonne-energieprojecten uitkomst bieden die worden geplaatst op flatgebouwen of zonneparken. Door deze projecten kunnen meerdere bewoners kiezen om te investeren in zonne-energie. Een voordeel hiervan is dat als je meedoet met een collectief project, je de kosten kan delen wat zonne-energie toegankelijker maakt. Zo kan iedereen genieten van groene energie, ook al woon je in een stedelijke omgeving. 

Conclusie

Stedelijke gebieden zijn dus niet de makkelijkste plekken om zonnepanelen te implementeren, maar met een beetje creatief en innoverend denken zijn er genoeg oplossingen te bedenken. Door namelijk gebruik te maken van geavanceerde technologieën, je weg te vinden tussen de wet-en regelgeving en collectieve zonne-energieprojecten kan je toch groene energie opwekken. Met deze oplossingen kan je in gebieden met weinig ruimte of veel schaduw alsnog zonnepanelen plaatsen en als individu je steentje bijdragen in de energietransitie. Het maakt dus niet uit of je in een landelijk-of stedelijk gebied woont, overal kan je genieten van zonne-energie. 

Shares
Share This