Het lijkt wel alsof iedereen en zijn buurman zonnepanelen op het dak van hun huis laten plaatsen. Ondertussen zijn al ruim 1,5 miljoen huishoudens voorzien van één of (in de meeste gevallen) meerdere zonnepanelen om een deel van het energieverbruik te compenseren met hernieuwbare energie. Toch zijn er nog veel huizen die geschikt zijn voor zonnepanelen huren, maar nog niet benut worden. Slechts een zeer klein deel van de Nederlandse huishoudens zijn niet geschikt voor een zonnestroomsysteem. In dit artikel lees je meer over de factoren die de geschiktheid van jouw huis of dak beïnvloeden.

Waar moet je dak aan voldoen?

Vrije ruimte op je dak alleen is niet voldoende om je huis geschikt te maken voor zonnepanelen. Er zijn meer voorwaarden waaraan deze moet voldoen om ruimte te bieden aan een compleet zonnestroomsysteem. We onderscheiden hierbij een aantal factoren: locatie, oriëntatie, schaduw, vrije dakruimte en het materiaal op je dak.

Locatie

Wist je dat de kustprovincies meer zonuren per jaar hebben dan de provincies landinwaarts? De verschillen zijn niet erg groot en ook in het oosten van het land is er voldoende zonlicht om zonnepanelen rendabel te maken. De locatie kan wel een belangrijke factor worden wanneer jouw huis in welstandsgebied staat. Mogelijk mag je dan geen zonnepanelen aan de voorkant van je dak plaatsen en dat zou wel eens kunnen betekenen dat het hierdoor niet mogelijk is om een rendabel systeem te installeren.

Oriëntatie

Met een schuin dak ben je afhankelijk van de oriëntatie om te bepalen of je er zonnepanelen op kunt plaatsen. Een schuine zijde gericht op het zuiden is altijd goed nieuws. Een dak met een oost-west opstelling is in veel gevallen zelfs nog beter nieuws (je hebt vrijwel de hele dag direct zonlicht). Heb je alleen een schuine zijde richting het noorden of zijn er redenen waarom je de zuidelijke kant van het dak niet kunt benutten? Dan is het niet mogelijk om zonnepanelen op je dak te plaatsen.

Schaduw

Schaduw is een grote vijand van zonnepanelen. Niet de schaduw van de bewolking, maar de schaduw van bomen of gebouwen naast uw huis. Deze schaduw is namelijk permanent en zeer beperkend.

Vrije dakruimte

Zonnepanelen zijn best flink van formaat en hebben dus ook de ruimte op je dak nodig. Daar zitten ook nog eens diverse voorwaarden aan, zo mogen er bijvoorbeeld geen zonnepanelen geplaatst worden langs de dakrand. Hoe meer vierkante meters je beschikbaar hebt, hoe beter. Met een beetje passen en meten passen er vaak wel een aantal zonnepanelen te plaatsen, al worden ze dan mogelijk niet netjes in rechte rijen geplaatst.

Materiaal op je dak

Wat het materiaal op je dak betreft zijn de verschillen groot. De meeste aanbieders leggen zonnepanelen alleen op bepaalde type daken. In de basis geldt dat er eigenlijk altijd wel een aanbieder te vinden is die panelen bij jou op het dak wil monteren. De meeste aanbieders plaatsen in ieder geval op daken met dakpannen, dakpanplanten, PVC, bitumen, staal en golfplaten. Veruit het grootste deel van de Nederlandse woningen heeft een dak met een van deze materialen.

Raadpleeg een expert bij twijfel

Niet zeker of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe een dakcheck via Solease en ontdek hoeveel zonnepanelen jij op jouw dak kwijt kan en hoeveel jij kunt besparen op je energiekosten. Vraag vervolgens een offerte aan of neem contact op met een solar expert om meer te weten komen over de mogelijkheden om een zonnestroomsysteem op jouw dak te installeren.

Shares
Share This