Woon je in een huurhuis, heb je geen budget beschikbaar, of wil je geen onderhoud- en reparatiekosten? Ook dan kun je inspringen op de trend om je woning te vergroenen. Zonnepanelen hoef je tegenwoordig niet meer te kopen, je kunt ze ook leasen. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen.

Hoe werkt het leasen van zonnepanelen?

Zonnepanelen leasen bestaat al een tijdje, maar wordt vaak alleen door zakelijke gebruikers als optie gezien. Zonde, want het leasen van zonnepanelen heeft ook voor particulieren veel voordelen. Bij het leasen van zonnepanelen ga je een contract aan met een aanbieder. Een dergelijk contract duurt gemiddeld 10 tot 15 jaar. Iedere maand betaal je een bedrag aan de aanbieder. In ruil daarvoor mag jij gebruik maken van de zonnepanelen. Die worden voor je geplaatst en onderhouden. Na afloop van het contract ben je eigenaar van de zonnepanelen en kan je er nog zeker 10 jaar van genieten. De gemiddelde levensduur is namelijk 25 jaar.

Waarom zonnepanelen leasen slim is

Wie wil investeren in zonnepanelen zal daar flink voor in de buidel moeten tasten: afhankelijk van het type kosten ze gemiddeld 250 euro per stuk exclusief BTW. Vaak komt de installatie van een set zonnepanelen te liggen op zo’n 4.500 euro. Daar komen door de loop van de jaren nog allerlei onderhoudskosten bij. Het vervangen van de omvormer, die ongeveer 12 jaar mee gaat, kost bijvoorbeeld al ruim 1.200 euro.

Wanneer je zonnepanelen leased ontwijk je al een deel van deze kosten. Zo betaal je niet voor de plaatsing en ook niet voor het onderhoud. Je betaald daarnaast niet het volledige bedrag in één keer, maar verspreid over termijnen. Je hoeft dus niet veel vermogen te hebben als je ervoor kiest om zonnepanelen te leasen.

Onverwachte kosten zijn ook voor de rekening van de aanbieder. Je bent dus geen geld kwijt voor onderhoud of technische problemen. Je komt dus niet voor onverwachte, variabele kosten te staan en weet precies wat je elke maand kwijt bent.

Met geleasede panelen profiteer je daarnaast direct van een lagere rekening, omdat je niet in één keer een groot bedrag in hoeft te leggen.

De nadelen van het leasen van zonnepanelen

Het grootste nadeel van het leasen van zonnepanelen is dat het gaat om een lening. Dit staat geregistreerd bij het BKR en kan dus invloed hebben op toekomstige leningen, waaronder je hypotheek. Een bijkomend nadeel: het leasecontract duurt vrij lang. Soms duren dergelijke contracten wel twintig jaar. In die tijd kan er veel aan jouw situatie veranderen. Ga dus van tevoren na of het wel slim is om een leasecontract aan te gaan, want tussentijds opzeggen komt met de nodige kosten.

Het leasen van zonnepanelen is doorgaans uiteindelijk duurder dan wanneer je de panelen direct koopt. Je betaald natuurlijk een stuk rente over de lening die je bij de aanbieder afsluit, wat je uiteindelijk extra geld kost.

Leasen maakt zonnepanelen voor iedereen toegankelijk

We willen allemaal zo snel mogelijk vergroenen. Helaas is die investering niet voor iedereen even betaalbaar. De kosten van zonnepanelen lopen snel hoog op. Daar kunnen nog onverwachte onderhoudskosten bij komen. Daarbij: zonnepanelen hebben zich niet binnen enkele jaren terugverdiend. Zonnepanelen leasen is daarom een geschikte oplossing voor mensen die wel willen besparen op hun energierekening, maar niet het vermogen hebben voor zo’n grote aankoop. Met een leasecontract zit je de komende jaren goed, terwijl je maandelijks betaald voor je groene energie. En is je contract afgelopen? Dan gaan je zonnepanelen nog makkelijk 20 jaar mee. Een investering voor de lange termijn. Ben jij klaar voor de toekomst?

Shares
Share This