Zonnepanelen zijn helemaal van deze tijd. In vrijwel iedere straat zie je wel enkele woningen waar deze panelen op de daken liggen. Geen wonder ook, want zonnepanelen beschikken over enorm veel voordelen. Met name voor het milieu, maar ook zeker voor de portemonnee. Wist je dat je bijvoorbeeld van meer rendement profiteert als je je spaargeld in zonnepanelen investeert, dan wanneer je het op een spaarrekening laat staan? Kortom, een investering die het zeker waard is. Maar wat doe je als je budget nog niet toereikend genoeg is? Heeft het dan ook nog zin om zonnepanelen aan te schaffen en kunnen ze op die manier alsnog je financiën bevorderen? Wij gingen op onderzoek uit.

Kortere terugverdientijd

Geld lenen voor zonnepanelen, is dat wel zo verstandig? Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag. Want heeft het zin om geld te lenen voor zonnepanelen als je hierdoor uiteindelijk het gehele financiële voordeel misschien mist? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om naar meerdere factoren te kijken. Vooral de terugverdientijd speelt hier een belangrijke rol bij.

Als we enkel kijken naar de terugverdientijd, dan hebben we zeer goed nieuws. Zonnepanelen zijn door de jaren heen namelijk steeds verder ontwikkeld. Hierdoor zijn de zonnepanelen van vandaag de dag veel beter en efficiënter dan enkele jaren terug. Bovendien beschikken de huidige zonnepanelen ook over een zeer lange levensduur, terwijl je ze tegenwoordig wel al binnen 5 jaar terugverdiend hebt. Hierdoor heb je er jaren profijt van. Soms wel tot vijftig jaar. En zeg nou zelf, dan is het financiële voordeel stukken groter dan de totale kosten. Zelfs wanneer je hier geld voor leent.

Hoe ontstaat het financiële voordeel?

Maar wat zorgt er nu dan toch voor dat zonnepanelen over zo’n groot financieel voordeel beschikken? Deze vraag is iets gemakkelijker te beantwoorden. Door het gebruik van zonnepanelen ben je namelijk voor een groot deel zelfvoorzienend. Hierdoor hoef je dus niet of veel minder gebruik te maken van je energieleverancier. Doordat fossiele grondstoffen steeds meer uitgeput raken, stijgen de energieprijzen met het jaar. Hierdoor ben je vrijwel altijd stukken duurder uit. Bovendien ben je afhankelijk van alle fluctuaties in de energieprijzen. Zodra je zelfvoorzienend wordt, is dit niet meer het geval. Hierdoor bespaar je jaarlijks enorm veel geld op je energiekosten. En dit geld kan weer worden gebruikt om te sparen of om bijvoorbeeld een lening af te betalen.

Doordat je tegenwoordig al na circa 5 jaar de kosten van de zonnepanelen terugverdiend hebt, blijven alle andere jaren over om gewoon te genieten van een groot financieel voordeel.

Is geld lenen voor zonnepanelen verstandig?

Geld lenen voor zonnepanelen kan zeker een slimme keuze zijn. Zie het als een goede investering. Bovendien kan je de lening straks eenvoudig afbetalen doordat je enorm veel geld bespaart. En zodra de gehele lening is afbetaald, kun je simpelweg genieten van een fijn financieel voordeel. Houd er wel rekening mee dat je het geld wat je bespaart ook echt opzij moet zetten, anders kan het nog wel eens op de spreekwoordelijke ‘grote hoop’ belanden, met alle gevolgen van dien.

Shares
Share This