Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit onze moderne tijd. Waar ze een decennia geleden nog zelden op daken geplaatst werden, is er tegenwoordig geen enkele straat meer waar geen zonnepanelen op de daken pronken. De vraag naar zonnepanelen lijkt met de dag toe te nemen. Als we de verhalen mogen geloven, bieden ze dan ook enorm veel voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Maar hoe zit het eigenlijk met dat beloofde rendement? Zijn zonnepanelen echt zo financieel aantrekkelijk als men denkt? Wat kosten zonnepanelen en wat levert het uiteindelijk op? Wij gingen op onderzoek uit.
Waarom overstappen op zonnepanelen?
We kunnen niet ontkennen dat steeds meer Nederlanders op zonnepanelen overstappen. Maar vanwaar eigenlijk die verandering? Wat was er mis met onze huidige voorzieningen? De voordelen van zonnepanelen zijn voor de meeste mensen waarschijnlijk wel bekend. Toch lichten we ze nog even kort toe.
- Onze fossiele grondstoffen raken uitgeput. Hierdoor moeten we uiteindelijk allemaal verplicht groene energie gaan gebruiken. Om alvast het milieu te besparen, kiezen veel mensen ervoor om zelf energie op te wekken. Het gebruik van zonnepanelen is dan een zeer effectieve oplossing.
- Hoewel je natuurlijk wel een aardig bedrag voor de zonnepanelen neerlegt, is dit slechts een eenmalige uitgave. In onderhoud zijn zonnepanelen zo goed als gratis. Op de lange termijn ben je dan ook uiteindelijk voordeliger uit. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je een flink bedrag op de energierekening bespaart.
Naast de bovenstaande voordelen wordt het ook steeds aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Zo komt men in sommige gemeentes in aanmerking voor subsidies als ze duurzame verbouwingen en/of aanpassingen aan hun woning willen verrichten. Daarnaast worden zonnepanelen over het algemeen ook steeds goedkoper. Waar ze een decennia terug nog bijna onbetaalbaar waren, zijn ze nu veel meer toegankelijk voor de gemiddelde Nederlandse burger. En als de vraag en het aanbod stijgt, kunnen de prijzen verder gaan dalen.
Hoe duur zijn zonnepanelen?
Maar hoe duur zijn zonnepanelen dan eigenlijk? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Dit hangt namelijk o.a. af van je energieverbruik en de gezinssamenstelling. Als je alleen woont, verbruik je over het algemeen minder energie en zal je ook minder zonnepanelen nodig hebben. Hierdoor kunnen de kosten voor iedereen enorm verschillen.
Als we van een klein huishouden met 2 personen uit gaan, kan de installatie van zonnepanelen met een vermogen van 1500 Wp al genoeg zijn. Neem contact op met een leverancier van zonnepanelen en bereken samen hoeveel zonnepanelen nodig zijn om in jouw energieverbruik te voorzien. Houd hierbij altijd een kopie van je meest recente energieafrekening bij de hand.
Over het algemeen liggen de kosten van zonnepanelen tussen de € 3.000 en € 8.000 inclusief montagekosten.
Zijn zonnepanelen het waard?
Hoewel zonnepanelen de afgelopen jaren steeds voordeliger zijn geworden moet je er dus nog steeds en flink bedrag voor neertellen. Maar is dat het waard?
Om die vraag te beantwoorden is het verstandig om naar de terugverdientijd te kijken. Omdat zonnepanelen door de jaren heen goedkoper zijn geworden is deze niet meer 10 jaar, zoals veel mensen geloven, maar ligt deze eerder tussen de 5 en 8 jaar. Na die periode heb je e kosten voor de zonnepanelen volledig terugverdiend en leveren ze enkel nog geld op.
Zijn zonnepanelen het dus echt waard? Wat ons betreft wel! De voordelen van zonnepanelen zijn ongekend. Ze brengen ons niet alleen een stapje dichter bij een schoner milieu, maar ze leveren ook nog eens een fikse besparing op de energiekosten. Zonnepanelen zijn dan ook een waardevolle investering.