Zonnepanelen behoren tot de centrale componenten van een thermisch zonnesysteem. Ze genereren warmte-energie uit zonnestraling, die vervolgens beschikbaar is voor een breed scala aan doeleinden: het verwarmt huishoudelijk drinkwater, verwarmt het verwarmingswater in de opslagtank zodat de boiler minder hoeft te werken, verwarmt het zwembad of ondersteunt commercieel-industriële productieprocessen.
Energie vergelijken: Zonnepanelen in een oogopslag
Om verwarring te voorkomen: zonnepanelen zijn iets anders dan zonnemodules. De eerste leveren warmte (zonthermische systemen), de tweede wekken elektriciteit op (fotovoltaïsche systemen). Zonnepanelen zijn er in verschillende uitvoeringen op de markt en bestrijken alle prijs- en toepassingsgebieden: van goedkope maar efficiënte vlakke collectoren tot duurdere maar krachtige vacuümbuiscollectoren. Vlakke zonnepanelen worden het meest geplaatst in Nederland.
Vlak zonnepaneel
De vlakke platencollector is momenteel de meest gebruikte collector in Nederland en is waarschijnlijk visueel gezien bij velen bekend: een donkere absorber bevindt zich in een rechthoekige behuizing. Op het absorberende oppervlak wordt het binnenkomende licht warmte-energie. Dit wordt getransporteerd via een vloeistofcircuit, dat door het zonnepaneel loopt, door middel van een pomp naar een opslagtank. Idealiter is de behuizing goed geïsoleerd – dit voorkomt dat de warmte ongebruikt in de omgeving vrijkomt.
De collector heeft speciale beglazing aan de bovenzijde. Het houdt de energie in de behuizing en zorgt ervoor dat er weinig licht wordt gereflecteerd. Dit vlakke zonnepaneel is al vele jaren beproefd en goedkoop, maar lijdt aan lagere systeemtemperaturen en hogere warmteverliezen dan bijvoorbeeld de meer duurdere vacuümbuiscollector.
Vacuümbuiscollectoren zorgen voor meer opbrengst tegen hogere kosten
Vacuümbuiscollectoren onderscheiden zich van platte plaatcollectoren vooral door de naamgevende onderdruk in de zonnepaneel, die de absorber omsluit. De absorber bevindt zich in een afgezogen glazen buis. De warmteoverdrachtsvloeistof stroomt ofwel direct door de buis of de energie komt indirect vrij via een warmtepijpsysteem.
Warmteverlies wordt zo tot een minimum beperkt. Dit is een voordeel ten opzichte van vlakke plaatcollectoren, vooral in de winter. Zonnepanelen in een vacuüm zijn duurder dan vlakke plaatcollectoren, maar ze produceren aanzienlijk hogere opbrengsten en bereiken hogere temperaturen.
Daarnaast zijn er andere soorten zonnepanelen, zoals absorberende matten, die bijzonder geschikt zijn voor het verwarmen van zwembaden of zwembaden, of zonnepanelen, zoals hybride collectoren, die de functies van fotovoltaïsche modules en zonnepanelen combineren en tegelijkertijd warmte en elektriciteit genereren. Bij de keuze van de zonnepanelen is het essentieel dat je een onafhankelijke deskundige raadpleegt. Bekijk de Nuon tarieven en leer meer over de kosten.
Nuon kan je helpen bij de aanschaf en planning van een zonne-installatie en adviseren je welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor je zonne-installatie. Meer weten over de zonnepanelen van Nuon, klik dan hier!